Okrugli stol - Temelj hrvatske neovisnosti ili borci za privilegije (GALERIJA SLIKA)


ZAGREB, 13. travnja 2010. - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) organiziralo je danas okrugli stol "Hrvatski branitelji - temelj hrvatske neovisnosti ili borci za privilegije" na kojem je rečeno da oko 76 posto od oko 500 tisuća hrvatskih branitelja ne uživa velika prava i nisu teret proračunu.

Otvarajući skup ministar branitelja Tomislav Ivić je rekao da su rasprave o inicijativi za objavu Registra hrvatskih branitelja te objava djelomičnog Registra na internetu otvorile mnoga pitanja o hrvatskim braniteljima. Zauzeo se za argumentiranu raspravu o problemima branitelja, ističući da braniteljska problematika često služi za skupljanje "jeftinih političkih poena".

O braniteljima i njihovim problemima često govore ljudi koji rata nisu ni vidjeli, nego su ga pratili iz, na primjer, europskih gradova, istaknuo je, dodajući kako se zaboravlja činjenica da Republike Hrvatske ne bi bilo da nije bilo hrvatskih branitelja.

Predstavljajući braniteljska prava, Nevenka Benić iz MOBMS-a je rekla da je oko tri četvrtine branitelja radno aktivno i da pridonose hrvatskome društvu. Prava koja imaju su, primjerice, prioritet pri zapošljavanju u državnome ili javnom sektoru ako zadovoljavaju uvjete, pravo na zajamčenu najnižu mirovinu, pravo na udjele u Fondu hrvatskih branitelja, pravo na pokop s vojnim počastima te neka druga prava. Istaknula je da oko 80 posto korisnika mirovina čine hrvatski ratni vojni invalidi čiji je prosjek mirovina oko 5300 kuna.

Državni tajnik u MOBMS-u Zoran Komar je rekao da do 2000. godine nije bilo registra branitelja niti je sustav bio informacijski umrežen, nego na raznim papirima. Registar je profunkcionirao tek 2005. godine, a u njemu je bilo oko 489 tisuća ljudi. On je naglasio da je do zadnjeg zaključivanja braniteljskog registra broj branitelja porastao za nekih 10 do 15 tisuća. Kad je riječ o pravima na povlašteni uvoz automobila, na što su branitelji imali pravo, rekao je da je oko deset tisuća službenika i namještenika MUP-a i MORH-a iskoristilo to pravo.

Među mnogim govornicima na okruglome stolu bio je i savjetnik predsjednika Republike Predrag Matić Fred, koji je rekao da inicijativa za objavu Registra nije bila objaviti ga svima, nego ovlaštenim institucijama. Sve ostalo su spekulacije, istaknuo je i upitao se tko to štiti lažne branitelje. Istaknuo je kako je siguran da svatko zna bar nekoliko "lažnjaka među braniteljima" zbog kojih ispaštaju pravi branitelji. "Namjera nam je skinuti stigmu s branitelja i vratiti dignitet Domovinskog rata", istaknuo je Matić.

Na skupu su govorili mnogi predstavnici braniteljskih i drugih udruga, nezavisni stručnjaci te predstavnici mnogih institucija i ministarstava.

(Hina)

GALERIJA SLIKA - www.braniteljski-portal.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura