Ante Kotromanović: Neka HDZ bude sram ako ne odlikujemo heroje


Ante Kotromanović predsjednik saborskog Odbora za ratne veteranePremda još ne jenjava bura u javnosti koja se podigla oko objave Registra branitelja, u zakonsku proceduru u Sabor za desetak dana stiže prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH, koji za cilj ima ustanoviti odličje “Heroj Domovinskog rata”. Predlagač je Ante Kotromanović, zastupnik SDP-a i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, koji se nije dao obeshrabriti prošlogodišnjom “odbijenicom” vladajuće većine, pa će početkom svibnja pokušati još jednom. Najmanje je to što može, kako kaže, učiniti za 14.000 mrtvih, 1100 nestalih i 35.000 ranjenih branitelja.

Posebna komisija

– Iako ima bezbroj primjera junačkih djela na prvim crtama bojišnice, mi danas službeno nemamo heroja Domovinskog rata. Ovim bi se odličjem ispravila nepravda prema braniteljima – tumači Kotromanović navodeći da bi se “Heroj” dodijelio “hrvatskim i stranim državljanima za iskazano junaštvo i hrabrost, stradanje i žrtvu u Domovinskom ratu”. HDZ je prošlogodišnji prijedlog odbio argumentima da su “svi poginuli branitelji heroji” i da već imamo odličje za poginule junake – Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

– Slažem se da su svi poginuli naši heroji, međutim, riječ je o ljudima koji su odlikovani zato što su poginuli, a mnogi od njih zaslužili su i odličje za junaštvo, ponajviše zbog djela koja su činili dok su bili živi. Istina je i da već postoje ordeni za junaštvo, Domagoj i Šubić Zrinski, kojima su odlikovani i oni koji nisu vidjeli ratišta, pa su odličja time obezvrijeđena – kaže Kotromanović, predlažući da se za dodjelu “Heroja” imenuje posebna komisija ministarstava obrane i unutarnjih poslova, uz punu suradnju s braniteljskim udrugama.

Ne smije se politizirati

Komisija bi pojedinačno istražila svaki slučaj i donijela ocjenu, po uzoru na slično tijelo u Engleskoj gdje je tim od pet časnika dosad dodijelio 40-ak odličja. Istim, visokim kriterijima, naša komisija bi se, kaže, nakon poginulih trebala baviti i živim herojima. – Nadam se da će ovog puta prevladati razum i da će premijerka Kosor kao bivša ministrica branitelja poduprijeti prijedlog, a s njom i zastupnici HDZ-a i udruge. U protivnom, neka ih bude sram. Ovo je prevažno pitanje da bi se politiziralo, jer jedini problem očito leži u tome tko ovo odličje predlaže. Ljudi su to zaslužili i to smo im odavno trebali dati – zaključuje Ante Kotromanović.

Tko su poginuli heroji?

Zastupnik SDP-a Kotromanović predlaže da odličje “Heroj” ponese 20-ak poginulih branitelja.

Osim više puta isticanih Blage Zadre, Josipa Jovića, Andrije Matijaša Pauka, Predraga Matanovića i Damira Tomljanovića, smatra da odličje zaslužuju i u javnosti manje poznati heroji poput Gorana Kliškinića, Renata Rudića, Franka Zagorčića, Marijana Šute, Ivice Vukičevića, Roberta Zadre, Ivice Folića, Nevenka Petrica, Jure Kapetanovića, Josipa Markića, Alfreda Lisice, Zvonka Mlinarića, Ivana Poljaka, Velimira Đereka, Mile Mlinarića, Damira Martića i Ante Tonija Meštrovića, o čijim su junaštvima za života svjedočili tek bliski suborci. Zastupnik SDP-a Kotromanović predlaže da odličje “Heroj” ponese 20-ak poginulih branitelja.

 

Piše: Renata Rašović/VLM

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura