"Osnovce ćemo voditi u Škabrnju i govoriti im istinu o ratu"


U zadarskoj Osnovnoj školi Bartula Kašića odlučeno je da se ne čeka da zaživi projekt po kojemu će branitelji u školama predavati o Domovinskom ratu – profesori Dinko Marin i Vjekoslava Kolega organiziraju terensku nastavu o temi Domovinskog rata.
- Mi smo već u više navrata vodili djecu u Škabrnju. Ove godine pozvali smo predstavnike jedne braniteljske udruge, zadarske Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, da učenicima „iz prve ruke” iznesu svoja sjećanja i iskustva – rekla je prof. Kolega.

Goran Burčul i Željko Skukan, predsjednik i dopredsjednik zadarske Udruge maloljetnih dragovoljaca, kažu da se pripremaju za razgovor s učenicima, ali da ih ne žele šokirati svim detaljima koje su proživjeli.

- Neki članovi naše udruge imali su 14 godina kada su uzeli puške u ruke i otišli doslovno na prvu crtu obrane. Na zadarskom području u udruzi nas je 96 i svi smo u rat otišli iz školskih klupa. Na ratištu nitko nije gledao na naše godine, bili smo ravnopravni s našim starijim suborcima, ali nije cilj učenike šokirati opisivanjem života u rovovima ili napadima tenkova na nas, već im želimo objasniti naše motive i razloge da tako mladi odemo u rat. S profesorima stoga dogovaramo određene granice, a glavna je tema obrana napadnutih sela u zadarskom zaleđu i samog Zadra – kažu Burčul i Skukan.

Oni ističu da o tome zadarski učenici ne mogu pročitati ništa u školskim udžbenicima, iako se rat vodio na velikom dijelu Zadarske županije.

- Te činjenice im želimo iznijeti. Kod nas je riječ „domoljublje” izgubila na vrijednosti, to je pogrešno i zato je projekt ove škole dobar. Razvijati osjećaj domoljublja trebala bi biti najnormalnija stvar – istaknuo je Burčul.

- Opisat ćemo naš „odgoj” koji smo prošli s puškom u ruci. Iznijet ćemo podatke o broju poginulih i nestalih branitelja, kao i etape kako se vodio rat, od početka agresije, dolaska mirovnih snaga i kasnijeg konačnog oslobođenja naših teritorija – naveo je Burčul.

Još uvijek bez statusa

Maloljetni dragovoljci još uvijek nisu našli svoje mjesto u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

U više navrata su se obraćali Ministarstvu branitelja i nadležnim saborskim odborima, no bez rezultata. Javna je tajna da u zakon nisu inkorporirani stoga što su kao maloljetnici ratovali „protuzakonito“, protivno Ženevskoj konvenciji, zbog čega hrvatska Vlada zaobilazi reguliranje njihova statusa.

Da se u Vladi o njima raspravljalo i da se nije našlo rješenje, potvrdila je nedavno i Višnja Ljubičić iz Ureda za ljudska prava Vlade RH.

Lada Kalmeta,

foto: Andrija Lučić / CROPIX- www.slobodnadalmacija.hr/

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura