Središnja komemoracijska svečanost u Škabrnji


ŠkabrnjaŠKABRNJA, 18. studenog 2010. - U nazočnosti najviših državnih dužnosnika s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i predsjednicom vlade Jadrankom Kosor na čelu, na Trgu dr. Franje Tuđmana u Škabrnji održana je središnja komemoracijska svečanost u povodu 19. godišnjice stradanja Škabrnje.

Zapovjednik škabrnjskoga Samostalnog bataljuna iz 1991. Marko Miljanić zatražio je od najviših državnih dužnosnika da mještanima objasne zašto zbog zločina u Škabrnji nitko nije osuđen. Rekao je i da nitko u njegovo ime i u ime škabrnjskih žrtava ne može opraštati te da se srpski zločinci - da bi im se moglo oprostiti - trebaju pokajati, doći u Škabrnju i kleknuti pred škabrnjskim žrtvama kao što je to učinio Willie Brandt pred spomenikom žrtvama fašizma u Varšavi 1970.

U vezi s pritužbama o neosuđenima za zločin u Škabrnji, predsjednik Ivo Josipović rekao je okupljenima kako nema mira bez pravde te kako nije dovoljno da zločinci budu osuđeni u odsutnosti.

"Hrvatski Domovinski rat bio je pravedan i obrambeni, i zato trebamo biti zahvalni svima koji su branili Hrvatsku. Vi Škabrnjani pobijedili ste u ratu dva puta - jednom kada ste otjerali neprijatelja i drugi put kada ste zaželjeli mir. Dužnost je sviju nas u Hrvatskoj da zločin ne padne u zaborav, a pobjeda koja je ovdje ostvarena je stup na kojem se treba graditi mirotvorstvo", rekao je predsjednik Josipović.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor rekla je kako od Vukovara do Škabrnje na 143 mjesta masovnih grobnica još tražimo 1024 branitelja i civila.

"Neka nas sjećanje na njih i na sve žrtve Domovinskog rata ispune dostojanstvom i dubokim ponosom, ali i neka nas okupi sve zajedno kako bismo obećali da ćemo biti bolji, pametniji i složniji, da ćemo se boriti za pravnu državu i za osudu svih zločina - danas kao članica NATO-a, a sutra kao 28. članica EU-a", rekla je premijerka.

"Ponosna sam na Škabrnjane koji su se, unatoč velikoj tragediji, izdigli i što nisu dopustili da im neprijatelj uništi hrvatski duh, koji vam i danas daje snage, i zato vam se najdublje klanjam", istaknula je.

Na obilježavanju tragedije, među ostalima, bili su i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić te ministri Tomislav Karamarko, Tomislav Ivić, Božidar Kalmeta, Berislav Rončević i mnogi drugi.

Na današnji dan prije 19 godina pripadnici JNA potpomognuti paravojnim srpskim postrojbama okupirali su i spalili selo, ubili 43 civila i branitelja te protjerali više od dvije tisuće mještana.

Tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u "Oluji" broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

U nastavku posjeta Škabrnji državni čelnici razgovarat će s mještanima i posjetiti Evu Segarić, koja je u napadu na Škabrnju izgubila muža i tri sina.

Hina

FOTOGALERIJA: ŠKABRNJA DAN SJEĆANJA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Fa/hrt/bp/VB/VI

 

.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura