Komemoracija Josipu Joviću na Plitvicama - 31.ožujak 2009


PLITVIČKA JEZERA, , 31. ožujka 2009. - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja Josipu Joviću, prvoj žrtvi u Domovinskom ratu, danas su na Plitvicama državna izaslanstva, branitelji i obitelj odali počast Joviću i obilježili 18 godina od njegove pogibije i akcije Plitvice.

Redarstvenik Josip Jović poginuo je na Uskrs, 31. ožujka 1991., u akciji protiv srpskih terorista koji su na Plitvicama balvanima zapriječili prometnicu. Srpski su teroristi iz zasjede napali hrvatske policajce koji su došli pomoći svojim kolegama opkoljenim u plitvičkoj policijskoj postaji, pri čemu je ubijen policajac Josip Jović.

U ime udruge Prvi hrvatski redarstvenik riječi zahvale uputio je Zdravko Lončar, a zatim su u ime Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane govorili ministri Tomislav Karamarko i Branko Vukelić, u ime predsjednika Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, osobni izaslanik Predsjednika Republike general pukovnik Slavko Barić te osobna izaslanica predsjednika Vlade, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Svi su ukazali na junaštvo Josipa Jovića i svih hrvatskih branitelja u obrani i stvaranju hrvatske države, istaknuvši kako to naslijeđe treba biti nadahnuće mladim generacijama.

"Danas se sjećamo Josipa Jovića i hrvatskih branitelja koji su vodili oslobodilački i pravedan ombrambeni rat. Da nije bilo njihova djela, Hrvatska ne bi danas ostvarila svoje ciljeve. Žrtva Josipa Jovića dokazuje ono što mi ovdje znamo, a neki to ne žele znati, da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski, da smo imali pravo braniti svoju zemlju, da je Josip Jović branio svoj dom, Hrvatsku i budućnost svoje djece", rekla je Jadranka Kosor.

Riječi zahvale Josipu Joviću i svim braniteljima koji su bili sudionici plitvičkoga krvavog Uskrsa i drugih osloboditeljskih redarstvenih i vojnih akcija uputio je general pukovnik Slavko Barić. Jović i njegovi prijatelji nisu bili specijalci po visokim vojnim školama, nego su bili hrabri i na pravom mjestu braneći domovinu, rekao je general Barić.

"Josip Jović jedan je u nizu hrvatskih žrtava od petnaestak tisuća koje su pali za Hrvatsku. Njegovoj majci Mariji, kao hrvatskoj heroini, isto kao i Kati Šoljić i svim drugim majakama iskazujemo vječnu zahvalnost za herojska djela hrvatskih branitelja koja su u temeljima lijepe naše domovine", rekao je obraćajući se sudionicima komemoracije potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Molitvu za Josipa Jovića i sve poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac.

Na komemoraciju je došla i karavana konjanika, koji su u spomen na Josipa Jovića prešli 75 kilometara od Ogulina preko Saborskog do Plitvica.

Hina

Fotogalerija:

 

 

 

 

 

 

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura