Obilježavanje 20 godina od "krvavog Uskrsa"


Spomen mjesto pogibije redarstvenika Josipa JovićaPLITVIČKA JEZERA, 31. ožujka 2011. - Obilježavanje 20 godina od "krvavog Uskrsa" i pogibije redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve u Domovinskom ratu, počelo je na Plitvicama u nazočnosti predsjednika Republike polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen ozbilježjem Josipu Joviću.

Nakon članova obitelji i suboraca, vijence su položili predsjednik Republike Ivo Josipović, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak, izaslanik predsjednice Vlade Jadranke Kosor ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, ministar branitelja Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić i drugi.

Nazočnima će se, kako je najavljeno, obratiti predsjednik Republike Ivo Josipović, potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak, ministri Karamarko i Ivić, a misu će predvoditi vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

Na svečanost su stigli i ultramaratonci koji su, u spomen na "krvavi Uskrs" i Jovićevu pogibiju, sinoć u 21 sat krenuli na 97 kilometara dugačak ultra maraton od Karlovca do Plitvica.

Josip Jović poginuo je 31. ožujka 1991. tijekom akcije "Plitvice" kada su pripadnici za posebne namjene hrvatskog MUP-a ponovno uspostavili policijsku postaju na Plitvičkim Jezerima, koju su nekoliko dana ranije zauzeli pripadnici pobunjeničkih snaga. U sukobu s paravojnim srpskim snagama poginuo je 22-godišnji Josip Jović, a još devet pripadnika Specijalne policije bilo je ranjeno.

Prema riječima suboraca, Jović je bio među prvima u napadu pucajući prema pošti. Iako je na sebi imao pancirku, jedan od terorista ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela. Ukrcan je u sanitetski vojni helikopter, još uvijek dajući znakove života, no umro je na putu do bolnice.

Prema policijskim izvješćima, nakon uspješno provedene akcije kojom je zapovijedao Marko Lukić, uhićeno je 29 pobunjenika. Protiv njih 18 podnesene su kaznene prijave zbog oružane pobune, među kojima je bio i jedan od vođa pobunjenih Srba Goran Hadžić, danas odbjegli optuženik Haaškog suda.

Hina

 

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura