Udruga "Vukovarske majke" se oštro protive - Dvojezičnost i ćirilici u Vukovaru?" Milanović: Kako netko može biti protiv?


Mande Patko - predsjednica udruge "Vukovarske majke"

Vukovar, 3. siječnja 2013. - Udruga «Vukovarske majke» se oštro protivi najavama pojedinih ministara Vlade Republike Hrvatske o uvođenju službene dvojezičnosti i ćiriličnog pisma za grad Vukovar.

Ovakav potez u vremenu kada nisu rješene neke druge zakonske prepostavke za saniranje posljedica Domovinskog rata ne može nikako biti na dobrobit niti Hrvata niti Srba u Vukovaru, niti grada Vukovara, a ni Republike Hrvatske i njenih građana.
Vlada Republike Hrvatske treba primjenjivati zakone, ali ih i preispitivati, ako nisu dobri mijenjati, kao što je to učinila i na mnogim drugim primjerima.
Prije provođenja zakona treba preispitivati stvarne činjenice i okolnosti koje se podastiru kao podloga za zahtjeve poput navedenog.
Postotak od 34,87% Srba koji žive u Vukovaru je rezultat lošeg popisa stanovništva i sigurno kao brojka nije relevantan za uvođenje dvojezičnosti u grad koji još uvijek trpi posljedice velikosrpske agresije. Pri popisu stanovništva 2011. godine događala su se različita tumačenja i različite prakse popisivanja osoba nestalih u Domovinskom ratu. To je jedan od primjera.
Poznata je i činjenica da veliki broj Srba koji žive u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini, a ostvaruju određena prava u Republici Hrvatskoj, dolaze u Republiku Hrvatsku pojedinačno ili organizirano u vrijeme izbora ( državnih i lokalnih ), nakon isplate mirovina i slično. O tome postoje i zapisi poput transkripata sa suđenja za zločin na Ovčari. U Vukovaru je ta pojava općepoznata.
Poznato je i da je na pojedinim adresama na kojima živi 1-2 osobe ili nitko prijavljeno i po desetak osoba srpske nacionalnosti koje žive izvan Republike Hrvatske.
Poznato je da pojavom bankomata neki čak i ne dolaze zbog redovitog podizanja mirovine nego to svoje pravo konzumiraju tako da jedna osoba podiže mirovine za desetak drugih pomoću bankovnih kartica.
Svi ovi navodi su mjerljivi i provjerljivi.
Kada bi se objavio Registar stanovnika Vukovara sa adresama stanovanja kako bi se revidiralo provođenje zakona koje se odnose na prijave-odjave prebivališta, boravišta, kako bi se utvrdila potrošnja električne energije, vode, plina, komunalnih usluga, broj telefonskih linija, došli bi do brojki koje bi pokazale precizan broj građana RH srpske nacionalnosti koji zaista žive u Vukovaru, a koji je bitno manji od onog koji je utvrđen popisom stanovništva iz 2011. godine.
Uvođenje dvojezičnosti u grad u kojem je u velikosrpskoj agresiji živote izgubilo preko 3000 njegovih stanovnika , u kojem se još uvijek traga za preko 300 osoba koje se vode kao nestale osobe, iz kojeg su svi oni koji nisu slijedili velikosrpsku politiku protjerani, raseljeni, u kojem su za vrijeme okupacije ubijeni mnogi nesrbi koji su ostali u gradu, nije korak prema poštivanju prava nacionalnih manjina nego korak prema potvrdi da se agresija i zločini isplate, korak prema novim podjelama i nesnošljivostima u gradu Vukovaru. To je korak prema nepoštivanju Čl.3 Ustava RH kojim se mirotvorstvo smatra jednom od najviših vrednota.
Člankom 12. Ustava Republike Hrvatske se omogućava uvođenje dvojezičnosti u mjesta koja ispune druge zakonske pretpostavke ( 1/3 ), ali u Ustavu Republike Hrvatske postoji i članak 16. kojim se kaže:» Slobode i prava mogu se ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje.
Svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.”
Iz ovog članka je jasno da se određena prava mogu koristiti samo ako ne diskriminiraju prava drugih.
Uvođenje dvojezičnosti u grad Vukovar je diskriminacija i šikaniranje obitelji žrtava Domovinskog rata, posebno poginulih i nestalih hrvatskih branitelja grada Vukovara, a ne posebna skrb o njima kako to zakoni i Ustav Republike Hrvatske nalažu.
Iako Ministarstvo branitelja kao dio Vlade RH stalno ističe kako udruge neće voditi politiku, udruge su Deklaracijom o Domovinskom ratu, čl. 7., pozvane i dužne javno sudjelovati u obrani digniteta Domovinskog rata: « Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora poziva sve građane, državne i društvene institucije, sindikate, udruge i medije, a obvezuje sve dužnosnike i sva državna tijela Republike Hrvatske, da na navedenim načelima štite teme¬ljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, kao zalog naše civilizacijske budućnosti.
Na taj način čuvamo moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske i tako štitimo čast, ugled i dostojanstvo svih branite¬lja i građana Republike Hrvatske koji su sudjelovali u obrani Domovine. «
Također su dužne u ime svojih članova sudjelovati u javnim politikama, osobito onima koje definiraju i određuju pitanja vezana za Domovinski rat, obranu, žrtve i očuvanja vrijednosti ustavnog i demokratskog poretka u Republici Hrvatskoj.
Udruga «Vukovarske majke» koja okuplja članove obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja koji još uvijek tragaju za kostima svojih najmilijih ne može prihvatiti nikakvu mogućnost uvođenja dvojezičnosti u grad Vukovar.
U gradu Vukovaru i okolici je veliki broj onih koji znaju istinu o našim najmilijima, ali ne smatraju svojom dužnošću reći nam tu istinu. Oni su i dalje počinitelji ili suučesnici u zločinu. Republika Hrvatska još uvijek nije ispunila svoju obavezu prema onima koji su je stvorili, nije osigurala mehanizam za otkrivanje istine o žrtvama, dostojan pokop i grob na koji imaju pravo. Republika Hrvatska još nije ispoštovala svoje žrtve, nije procesuirala počinitelje, a već udovoljava zahtjevima koji su odraz zloupotrebe prava i nepoštivanja obaveza.
Tražimo otvaranje procesa javnih rasprava o najavljenom potezu Vlade Republike Hrvatske i time otvaranje transparentnog procesa dijaloga između onih koji zagovaraju uvođenje dvojezičnosti, a još se nisu otvoreno izjasnili o Deklaraciji o Domovinskom ratu i onih kojima je uvođenje dvojezičnosti neprihvatljivo.
Tražimo zaustavljanje nove vrste agresije na grad Vukovar i na one koji su već propatili sva stradanja, torture i poniženja, a među njima nisu samo Hrvati, nego i pripadnici ostalih nacionalnih manjina koji su živjeli u Vukovaru, branili ga, stradali i prošli svakovrsne torture za vrijeme agresije i okupacije.
Tražimo da se poštuje glas žrtava i njihovih obitelji.
Na to obvezuje Ustav Republike Hrvatske.

S poštovanjem Za udrugu «Vukovarske majke»,
Mande Patko, predsjednica

Predsjednik Vlade RH Milanović na prijemu SNV-a izjavio je:

Srpsko narodno vijeće (SNV) održalo je danas prijam u povodu proslave pravoslavnog Božića, s kojega je premijer Zoran Milanović poručio da će osigurati provođenje zakona koji manjinama jamče dvojezičnost u sredinama u kojima čine više od trećine stanovništva, ističući da nije riječ samo o pitanju pravne, nego i "ispravne države".

"Kako netko može biti protiv prava nekog da koristi svoj jezik i pismo", upitao je Milanović, i poručio da je zakon koji osigurava dvojezičnost "dobar" te da se neće mijenjati."Svima koji žele, to ćemo omogućiti, ne samo zato što to piše u zakonu, zato što je to pravna država, nego zato što je to "ispravna država", dodao je.

Milanović je još kazao kako se ne može složiti s pozivom na toleranciju predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, poručivši kako on svoje sugrađane ne tolerira, nego s njima živi. "Toleriramo nepogode i njima se prilagođavamo, a jedni drugima nismo nepogoda", rekao je.
b.p

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura