Reagiranje Državnog tajnika MOBMS g-dina Z. Komara na članke Nikole Severa Šenija pod naslovom „Radi povlastice ...“


U Zagrebu, 14. travnja 2010.
HINA
hina@desk.hr
VEČERNJI LIST
n/p Glavnog urednika
JUTARNJI LIST
n/p Glavnog urednika
Braniteljski portal
n/p Glavnog urednika

Predmet: Reagiranje na članke Nikole Severa Šenija pod naslovom „Radi povlastice u MORH-u podijelili 10.000 statusa“ objavljen u „Večernjem listu“ od 14. travnja 2010. godine i Suzane Barilar pod naslovom „Ministri dali 10.000 statusa branitelja“ objavljen u „Jutarnjem listu“ od 14. travnja 2010. godine

Demanti Zorana KomaraPoštovani,
sukladno odredbi čl. 40. u svezi s odredbama čl. 41. i 42. Zakona o medijima (NN 59/2004) molim Vas da, bez promjena i dopuna, na istom ili istovjetnom mjestu i na istovjetan način objavite slijedeći ispravak:
Govoreći o Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja na Okruglom stolu „Hrvatski branitelji – temelj hrvatske neovisnosti ili borci za privilegije?, održanom u Zagrebu 13. travnja 2010. godine, iznio sam, pored ostalog, 10 najčešće iznošenih neistina koje se u javnosti plasiraju o tom dokumentu, želeći upozoriti na opasnost da se po davno prokušanom receptu sto puta izgovorene laži u javnosti počinju prihvaćati kao istinite. Na prvom mjestu istaknuo sam najčešće iznošenu tvrdnju zagovornika javne objave Registra branitelja: o svega 350.000 „pravih“ odnosno čak 150.000 „lažnih“ branitelja. Jedna od podupirućih laži te posve neistinite, ali vrlo zavodljive teze jest da je do enormnog povećanja ukupnog broja branitelja došlo jer su svojevremeno tadašnji ministri obrane i unutarnjih poslova priznali status hrvatskih branitelja službenicima i namještenicima svojih ministarstava kako bi im omogućili kupovinu osobnih vozila pod pogodnijim uvjetima. Istaknuo sam da takvih osoba ne može biti više od 10.000, (nikako 150.000!) i svi su oni svrstani u tzv. neborbeni sektor. Nikada, međutim, nisam izjavio da su oni „lažni „ branitelji, jer nisu s oružjem u rukama sudjelovali u Domovinskom ratu, niti da su status branitelja dobili jer su se zatekli na pravom mjestu u pravo vrijeme. Uostalom, treba li dokazivati da se status branitelja ili ratnog veterana nikada ne ograničava samo na vojnike s prve crte, već i na cijeli niz pripadnika različitih vojnih službi bez kojih bi djelovanje na bojišnici bilo nemoguće.
Raspravljajući o magičnoj brojci od svega 350.000 hrvatskih branitelja izjavio sam i odgovorno tvrdim da prije 2000. godine Ministarstvo obrane nije raspolagalo s potpunim podacima o broju svih sudionika Domovinskog rata, već s parcijalnim i nepotpunim bazama na temelju kojih su izvođene okvirne procjene ukupnog broja. Sustavno prikupljanje, ažuriranje i objedinjavanje većine podataka provedeno je u MORH-u tijekom 2000. godine, ali tadašnje Ministarstvo hrvatskih branitelja nije pokazalo nikakav interes za te podatke, štoviše potpuno su ignorirali zakonsku obvezu izrade Registra branitelja. Tek 2004. godine, na inicijativu tadašnje potpredsjednice Vlade RH i ministrice gospođe Jadranke Kosor pristupilo se objedinjavanju baza podataka MORH-a i MUP-a i izradi Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja i tek nakon tog vremena može se govoriti o objektivno utvrđenom ukupnom broju sudionika Domovinskog rata.
S poštovanjem,

Zoran Komar

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura