Ervenik: Obilježena tužna obljetnica stradanja (likvidacije) hrvatske obitelji Čengić (FOTO)


Spomen obilježje ispred obiteljske kuće Čengić

Benkovac/Čengići, 18. siječnja 2013. - Na obiteljskoj grobnici obitelji Čengić položeni su vijenci i zapaljene svijeće dok je molitvu odrješenja predvodio don Nikola Dučkić, župnik iz Kistanja. Vijenci i svijeće položeni su i na spomen obilježju kojeg su zajednički ispred obiteljske kuće Čengićevih u kojoj je počinjen monstruozni zločin od strane velikosrpskih agresora podigli Grad Benkovac i Grad Knin.

Izaslanstvo Grada Benkovca predvođeno gradonačelnikom Brankom Kutijom, izaslanstvo Grada Knina, na čelu sa zamjenikom gradonačelnice Tomislavom Vrdoljakom te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata obaju gradova obilježili su u petak, 18. siječnja 2013. godine 21. obljetnicu stradanja četveročlane obitelji Čengić iz Ervenika.

Podsjetimo, četveročlana obitelj Čengić mučki je ubijena (likvidirana) 18. siječnja 1992. godine. Tada su pripadnici tzv. Krajinske milicije ni krive ni dužne, zvjerski u podrumu obiteljske kuće ubili i zapalili 39-godišnjeg oca Dragu, 31-godišnju majku Nevenku i njihovu dvojicu maloljetnih sinova, 11-godišnjeg Slobodana i 4-godišnjeg Gorana.

Okrutni zločin dogodio se točno prije 21 godinu u zaseoku Šašići kod Ervenika. Damir Travica i Slobodan Kovačević 18. siječnja 1992. upali su u kuću obitelji Čengić nakon povratka s pogreba srpskom vojniku, navodno poginulom u skradinskom zaleđu.

Ubojstvo obitelji Čengić - DOKUMENTI

Te su večeri zločinci zapalili sve preostale hrvatske kuće u selu, a bijegom su se u posljednji trenutak spasili Dragin otac i majka, Josip i Mara, čija je kuća bila prilično udaljena od mjesta zločina, te Pavao Đakulović sa ženom i sinom.

Glavni krvnik Damir Travica zvani Čipe, je s još sedmoricom pripadnika srpskih paravojnih postrojbi i prije provodio teror prema stanovništvu hrvatske nacionalnosti, u cilju da civilno stanovništvo napusti teritorij tzv. SAO Krajine, lišavao ih slobode, odvodio u zatvor u Kninu, maltretirao te su 18. siječnja 1992. u Erveniku na osobito zvjerski način ubili četveročlanu hrvatsku obitelj, supružnike Čengić, Dragu (39) i Nevenku (32), te njihove sinove Gorana i Slobodana u dobi od četiri i jedanaest godina.

Presudom Vrhovnog suda RH, od 19. kolovoza 1993. godine potvrđena je prvostupnjska presuda šibenskog suda od 23. listopada 1992. godine prema kojoj su za zločin nad članovima erveničke obitelji Čengić optuženi Slobodan Kovačević, Damir Travica, Željko Travica, Veljko Travica, Nebojša Travica, Vujo Šašić, Vojislav Romić i Boško Kovačević. Damir Travica, drugooptuženi u navedenom sudskom postupku, pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora, izručen je od strane Velike Britanije 11. studenoga 2008. godine i s obzirom da nije tražio obnovu postupka danas je jedini od pravomoćno osuđenih koji služi zatvorsku kaznu za zločin nad članovima obitelji Čengić.

Preostali nisu dostupni hrvatskim vlastima, a iz Documente su danas upozorili da MUP još nije raspisao tjeralice za pravomoćno osuđenim ubojicama.

- Provjerom podataka u MUP-u, među 60 raspisanih tjeralica nema onih s imenima osuđenih za zločin nad članovima obitelji Čengić. Unatoč egzistiranju osuđujuće pravomoćne presude, osuđeni su i dalje na slobodi što i u ovom konkretnom slučaju ratnog zločina predstavlja de facto amnestiju odgovornih za kazneno djelo ratnog zločina – upozorio je Eugen Jakovčić iz Documente.

B.P./MM

FOTOGALERIJA: BRANITELJSKI PORTAL

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura