Poziv na predstavljanje knjige "Azilanti" Nikole Šimića Toninia


Knjigq "Azilanti" Nikole Šimića Toninia

Dragovoljac domovinskog rata, hrvatski je pjesnik, pripovjedač, dramski pisac, pisac za djecu, esejist i književni kritičar u romanu Azilanti Nikola Šimić Tonin prvi književno opisuje i oblikuje ratnu i izbjegličku zbilju u Srednjoj Bosni početkom devedesetih prošlog stoljeća.

Svježim autentičnim jezikom otkano živo tkivo ove proze samouvjereno prenosi sav tragični politički naboj i međunacionalnu napetost na tom malenom komadu zemlje koji se nedužan našao u žiži raznih interesa. Autorska proza neprestano pulsira pod pritiskom povijesnog usuda koji se obrušava na jednostavne ljude, tjerajući ih posrću u naporu očuvanja ostataka ljudskosti i dostojanstva. Gotovo da se samo u jeziku, kojim autor čarobno vlada u svrhu književnog umijeća, ostvaruje vjekovna utemeljenost ljudi u svoj zavičaj i domovinu: ostavši bez budućnosti i perspektive, oni u neobično inventivnim izričajima rekonstruiraju svoj stari voljeni svijet. A dok „ne izađu na selamet“ izvan nezaslužene sudbine njihov neuništivi jezik svjedočit će o uzajamnoj prisnosti i zajedničkom poklonstvu živoj ljudskoj riječi, koja pročišćuje moždane i tjera na nezadrživi smijeh i jednako nezaustavljive suze.

Nikola Šimić Tonin (r. 8. 1. 1962., Crkvice kod Zenice, BiH) dragovoljac domovinskog rata, hrvatski je pjesnik, pripovjedač, dramski pisac, pisac za djecu, esejist i književni kritičar. Član je mnogih književno–kulturnih udruga. Uz roman prvijenac Azilanti (2012.) dosad je objavio nekoliko zbirki poezije, zbirku priča, likovnu monografiju, slikovnicu te dvije poeme.

S veseljem Vas pozivamo na predstavljanje
hrvatskog književnika Nikole Šimića Tonina i njegova romana
"Azilanti"
u Zagrebu 18. rujna u 18,30 h u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
Radujemo se Vašem dolasku!

Sudjeluju: Žaklina Kutija, urednica, Fikret Cacan, urednik, Boris Perić, književnik, i Nikola Šimić Tonin, autor

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura