Problem Vukovara ne leži u prošlosti, on se javlja poput čira na želudcu, sada, danas, jučer


Vukovar Foto: (Boris Ščitar/Pixsell)

Hrvatski mediji ne razumiju Vukovar, između ostaloga i zbog činjenice da velika većina hrvatskih novinara nema veze s Domovinskim ratom, osim ukoliko netko misli da se rat vodio u raznim birtijama diljem Hrvatske, poglavito Zagreba.

Kako očekivati od novinara da razumiju nešto u čemu nikada nisu sudjelovali? Pojedinim hrvatskim novinarima najveću opasnost predstavljalo je kako preživjeti prežderavanje s nekim kontroverznim poduzetnikom, ili mafijašem, kako su se takvi poduzetnici nekoć zvali, takvih je novinara u Hrvatskoj na bacanje.

Ne može se nametnuti kolektivna krivnja, međutim: Oni koji su razorili Vukovar ne žele priznati da su ga razorili, oni koji ga nisu razorili slave one koji su ga razarali. Gdje je tu katarza?

Problem Vukovara nije u ratu, nego u miru. Hrvatska zna što je s Vukovarom bilo tijekom i neposredno nakon velikosrpske okupacije, zna, i prihvatila je to, sve posljedice fašističkog agresora iz Srbije, koji je, uz pomoć domaćih izdajnika, dijela pobunjenih Srba, razorio grad na obalama Dunava. Nije problem Vukovara beskrajna tuga njegovih stanovnika, nije problem Vukovara bol onih koji su izgubili najmilije u velikosrpskoj agresiji, ta bol je počela iste sekunde kada i saznanje o gubitku, ona traje 20 godina, nisu problem Vukovara i žrtve velikosrpskih fašista, one su tu, i njih nitko ne može negirati, njih grad osjeća u duši, nosi na srcu dva desetljeća, koliko god to bilo strašno sve navedeno veliki je problem ali nije i najveća nesreća grada koji je iskusio sve strahote modernog holokausta.

Problem Vukovara ne leži u prošlosti, on se javlja, poput čira na želudcu, sada, danas, jučer, ako se neke stvari ne riješe i sutra će. Problem Vukovara je u u činjenici da oni koji su uzrokovali nesreću Vukovara to ne priznaju, u tome je osnovna nesreća Vukovara. Zbog toga su usporedbe Belfasta i Vukovara moguće tek u glavama bolesnika koji su rat proveli stotinama kilometara od bojišnice. Nažalost, takvi danas dijele lekcije onima koji sa Vukovarom žive već 20 godina. Problem Vukovara, ćirilice u Vukovaru, vrlo brzo bio bi riješen kada bi Srbija prošla kroz onu katarzu kroz koju moraju proći sve države koje su dugo godina na vlasti imale fašistoidni režim kako bi bile normalne za suživot sa svojim susjedima i sa svojim okružjem, ali i kako bi svojim građanima omogućile „život dostojan života.“

Stanje u Vukovaru moguće je usporediti s nasilnim manijakom koji pretuče dijete na cesti i zbog toga ne bude kažnjen, recimo na Zelenom valu u Zagrebu, štoviše, uvjeren je da je to dijete batine zaslužilo. Ukoliko se takvog manijaka ne zaustavi on će isto nedjelo počiniti opet i opet i opet, sve dok bude imao snage nekažnjeno se iživljavati naokolo. Koje je rješenje? Postoji li ono uopće? Naravno, suočenje s prošlošću, istina se mora znati i moraju je znati oni koji su Vukovar razorili.

Ne mogu postojati izjave o Vukovaru koje imaju dvojako značenje, ne možete očekivati ćirilicu u Vukovaru a istovremeno poručivati da je Vukovar srpski grad. To nije katarza. Katarzi svojim fašistoidnim izjavama ne pridonosi ni Milorad Pupovac, koji, uz blagoslov hrvatskih novinara, Oluju naziva etničkim čišćenjem. Hrvatski mediji uopće ne žele priznati da je na Hrvatsku izvršena fašistička agresija, već se sve svodi na neke lolalne sukobe lokalnih divljaka.
Što je fašistoidna tendencija hrvatskih novinara. Vukovar ne traži sućut, on traži istinu Kakav Belfast? Belfast je podijeljen grad kojeg mnogi svojataju, Vukovar, osim Hrvatske, nitko nema pravo svojatati.
Je li Belfast prošao kao Alamo?

Izvor: Tinolovka News

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura