General-pukovnik Mladen Markač na predstavljanju knjige od "Otkosa do Oluje" u Daruvaru


general Mladen Markač i Mate Ćurak

Daruvar, 1. veljače 2013. - U Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar održala se promocija knjige Bjelovarskog pisca Mate Ćurak od Otkosa do Oluje II dopunjeno i prošireno izdanje u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Daruvar,Pučke knjižnice i čitaonice i Vijeća ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije uz pokroviteljstvo Grada Daruvara i Daruvarskih toplica.

Na predstavljanju knjige pridružio se dragi gost hrvatski general Mladen Markač, a prepuna dvorana daruvarčana ga srdačno dočekala.

Prije predstavljanja knjige mnogobrojnu publiku pozdravili su: izaslanik predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.Ive Josipovića član savjeta za hrvatske branitelje bojnik Vlado Marić. Gradonačelnik Grada Daruvara Dalibor Rohlik, načelnik Općine Veliki Grđevac Marijan Dautanac,saborski zastupnik Vedran Babić.

O knjizi su govorili prof. Antun Marjanović predsjednik Ogranka Matice hrvatske Daruvar,tajnik Vijeća ogranaka Matice hrvatske BBŽ-a pjesnik i urednik knjige Slaven Klobučar,predsjednik Gradskog vijeća Grada Daruvara Bruno Marić, Stjepan Kupsjak dipl.krim., i pukovnik Drago Novaković,prof.

Na kraju se svim prisutnima obratio general-pukovnik Mladen Markač,prisutni su njegov govor pozdravili sa velikim oduševljenjem.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su: operna diva Kristina Anđelka Đopar prof., ( stalna članica HNK Zagreb ),pijanist Tomislav Milić prof., i učenik srednje glazbene škole Brune Bjelinskog Dominik Grgić na saksofonu.

Na promociji nazočile su mnoge poznate osobe iz javnog,kulturnog života Daruvara i Bjelovarsko-bilogorske županije: zamjenik načelnika PU BBŽ-a Hamdija Mašinović dipl.krim, ravnatelj Daruvarskih toplica mag.cin. Marcel Medak,zamjenica gradonačelnika Grada Daruvara Veronika Pilat dipl oec.,Nedjeljko Pajtak prof., ravnatelj Pučkog učilišta Daruvar,ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar Romana Horvat dipl.knjiž., predsjednik Općinskog vijeća Općine Sirač Stjepan Juraić dipl.ing., pukovnik Mirko Fotak,zapovjednik obrane Sirača satnik Ivan Romozi,zamjenik načelnika Općine Veliki Grđevac Marijan Petak, načelnik Policijske postaje Daruvar Dražen Joščak, Ljubo Bodulušić,dipl.oec., članice Bedema ljubavi,udruga proisteklih iz Domovinskog rata,predstavnici političkih stranaka.

Govor Mate Ćurak na promociji:
Pozdravljam sve prisutne goste koji su večeras nazočni na predstavljanju knjige od Otkosa do Oluje.

Posebno pozdravljam hrvatske branitelje grada Daruvara, grada u koji mi je posebno drago doći. Ovaj grad je jedan od gradova u kojem je bilo najviše hrvatskih dragovoljaca koji su nesebično stali na branik domovine. Svima nam je bio isti cilj – osloboditi se od neprijatelja i stvoriti slobodu Hrvatsku državu u kojoj će se mirno živjeti te čuvati hrvatska povijest, jezik i kultura u svoj svojoj različitosti pojedinih krajeva.

Ovo je moja sedma knjiga o Domovinskom ratu, drugo dopunjeno i prošireno izdanje. Ona je nastavak prethodnih djela u kojima sam nastojao prikazati hrabre hrvatske branitelje s gotovo svih bojišnica diljem naše domovine. Nakon dvadeset i dvije godine hrvatski branitelj se često stavlja na marginu hrvatskog društva, a tako i sve što se dešavalo tijekom domovinskog rata te se pokušavaju staviti u zaborav mnogi događaji slavne hrvatske prošlosti. Hrvatski branitelj treba biti ponosan na sve što je učinio za svoj narod. Danas živimo u vremenu globalne krize, ali gledajući kroz povijest hrvatskog naroda bilo je i gorih vremena. Upravo ova knjiga i preko 11 ooo knjiga napisanih o Domovinskom ratu govore kroz riječi i fotografije branitelja da su branitelji hrabri ljudi koji su obranili i stvorili Republiku Hrvatsku, ali nažalost uz mnoge žrtve, poginule, nestale, ranjene, bolesne i ponižene. Kada kažem ponižene sjetim se i žena u domovinskom ratu koje još i danas traže svoju pravdu.
Pročitao bih stihove svoga dragog prijatelja književnika Antuna Nadomira Tadića – Šutre :“Nemoj me nikad zanijekat brate – Niti se stidjet ove svete stijene! Ja sam umro za Hrvatsku i za te, Ti živi Hrvatsku i živi mene!“

Mi svi trebamo neumorno pisati, govoriti i širiti istinite priče o domovinskom ratu, te se s ponosom sjećati operacije OTKOS u kojoj je oslobođeno 370 km (koja je započela na prostorima naše županije).

U operaciji Papuk oslobođeno 1280 km,u operaciji Orkan 675 km ukupno 2275 km.U knjizi se nalazi i značajan broj fotgrafija hrvatskih branitelja koji su sudjelovali u najveličanstvenijoj pobjedi Oluji,u kojoj je oslobođeno 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 % ukupne površine Republike Hrvatske

HVALA svim mojim prijateljima, hrvatskih braniteljima koji su ispričali svoje priče iz ratu, dali svoje fotografije koje su imali kod kuće te time omogućili da nastane ova knjiga.

HVALA svim mojim prijateljima suborcima koji me prate na svim promocijama, koji su me poticali, govorili i da svi zajedno širimo istinu o novijoj hrvatskoj povijesti.

Ovu promociju knjige posvećujem nedavno preminulom svom prvom zapovjedniku III satnije II bojne postrojbi Prvog hrvatskog redarstvenika i ratnom zapovjedniku Specijalne jedinice policije PU Bjelovar „Omege“ generalu Miralemu Alečkoviću .

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura