Zadarski političari otkrivaju gdje su bili i što su radili u Domovinskom ratu


Zadarski političari otkrivaju gdje su bili i što su radili u Domovinskom ratuO tome je li objava registra branitelja dobar ili loš potez raspravlja se već neko vrijeme. Aktualni premijer Zoran Milanović najavio je objavu registra, tako da će javnosti biti dostupni podaci branitelja kao što su ime, prezime, datum rođenja, no ne i njihov ratni put što zapravo jedino i zanima javnost.

Politika i rat
Vodeći se time da se oko te teme podiglo zaista puno prašine, i da je velika većina protiv objave registra, te da, očito, svoj ratni put skrivaju kao zmija noge, upitali smo nekoliko zadarskih političara, nekadašnjih branitelja, hoće li nam odati svoj ratni put i njegov vijek.
Oni s kojima smo razgovarali, nisu niti na trenutak nisu pokušali skriti što i gdje su bili tijekom Domovinskog rata. Iz razgovora s nekoliko branitelja koji su danas političari i visokopozicionirani ljudi, da se zaključiti da se zaista nema što skrivati.

Ništa ne skrivaju
Dapače, svima koji su časno branili svoju državu treba biti na ponos kazati gdje su proveli te dane kada se stvarala Hrvatska. Veliki broj branitelja smatra da se pitanje objave registra ispolitiziralo, no naši sugovornici bez ikakvih tajni odgovorili su na naše pitanje.
Svatko tko je prošao rat zna koliko je bilo teško odvojiti se od svojih obitelji ne znajući jesu li živi, braniti Hrvatsku, i spašavati živu glavu.
To je razdoblje koje je, srećom, iza nas, a nitko od naših sugovornika nije krio gdje je sve bio u ratu, niti koje je ovlasti imao.

ZVONIMIR VRANČIĆ
Pomagao unesrećene kao liječnik
Manje-više svima nam je poznato da je gradonačelnik grada Zadra, Zvonimir Vrančić bio u Domovinskom ratu. Svoj ratni put niti najmanje ne krije. Dapače, bez ikakvih premišljanja otvoreno nam je kazao gdje je i koliko bio u ratu.
«Bio sam u Domovinskom ratu i sudjelovao u osnivanju Dobrovoljačkih odjela i Dobrovoljačkog saniteta. Neko vrijeme sam na bojištima i kao liječnik te pomagao unesrećenima.» - rekao je Vrančić, koji je branio Zadar i cijelo zadarsko zaleđe.

DRAŽEN GRGUROVIĆ
Na bojištu u zadarskom zaleđu
Vrančićev zamjenik, dogradonačelnik Dražen Grgurović, također nije imao ništa protiv kada smo ga upitali za njegov ratni put. Grgurović je u ratu bio ponajviše u zadarskom zaleđu. Iako mnogi govore, pogotovo oni koji su sudjelovali u ratu, da je Grgurović kao mladi liječnik dobrovoljno otišao na prvu crtu, te dao izniman doprinos, on o tome govori vrlo skromno, nipošto se ne želeći isticati.
«Bio sam u ratu tri godine i to u 159. brigadi, kao pripadnik Otočkog bataljuna. Uglavnom sam bio u zadarskom zaleđu, oko Zemunika, Galovca, Velebita i mnogih drugih mjesta.» - kazao je Grgurović.

JOSIP ZUBOVIĆ
Ratovao oko Gospića i zadarskog zaleđa
HSS-ovac Josip Zubović za svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu i za svoj ratni put kaže kako zaista nema što skrivati, te da je istina uvijek samo jedna. Ona je, naime, bio u Hrvatskim dragovoljcima, a potom je prešao u Redarstvene snage, a naposljetku u Pričuvni sustav Policije.
«Bio sam u Domovinskom ratu od kolovoza 1991. do svibnja 1992. godine, i to na bojištima oko Gospića i cijelog zadarskog zaleđa.» - rekao je Zubović.
Deset mjeseci bilo je dovoljno da promijeni tri funkcije, što nipošto ne skriva. Dapače, otvoreno govori o svim svojim zadaćama koje je obnašao.

ŽELJKO ŠOŠA
Pet godina sam branio zadarsko zaleđe
Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe sudjelovao je u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine.
«Bio sam u ratu pet godina i branio zadarsko zaleđe.» - rekao je Šoša.

STIPE ZRILIĆ
Sudjelovao u organiziranju prvih oružanih postrojbi
Župan Stipe Zrilić početkom rata bio je tajnik Kriznog štaba i član Ratnog predsjedništva Općine Zadar.
»Sudjelovao sam u organiziranju prvih oružanih postrojbi i obrambenim pripremama na našem području.» - kazao je Zrilić.
Župan je, osim navedenog, 1992. godine prešao na rad u Ministarstvo unutarnjih poslova u Zadru, a kasnije i u Ured za nacionalnu sigurnost.
«Bio sam hrvatski branitelj 49 mjeseci i nositelj sam više odlikovanja za sudjelovanje u Domovinskom ratu.» - dodao je.
Zrilić je, naime, odlikovan Spomenicom domovinskog rata, Medaljom za iznimne pothvate, te Medaljom Oluje.

IVAN KNEZ
Bio u Kriznom štabu i čuvao Vatrogasni dom
«Bio sam u ratu od 1992. do 1995. godine, bio sam u Kriznom štabu tadašnje Općine Biograd, te jedno vrijeme u Policiji, a bio sam i u civilnoj zaštiti i čuvao Vatrogasni dom.» - kazao je Knez, koji je u to ratno vrijeme sudjelovao i u prikupljanju humanitarne pomoći.

DR. BRANKO DUKIĆ
Obišao sam cijelu Dalmaciju i dio Bosne
Dr. Branko Dukić u Domovinskom ratu sudjelovao je gotovo četiri godine, a za razliku od naših ostalih sugovornika, dr. Dukić ratovao je čak i u Bosni.
«Sudjelovao sam u ratu od 1992. godine pa sve do završetka. U početku sam bio na bojištima u Zadarskoj županiji, zatim u Dubrovniku, a potom i neko vrijeme u Bosni.» - kazao je dr. Dukić, istaknuvši kako je zaista prošao razna mjesta i gradove, posebno u Dalmaciji, braneći Hrvatsku.

STANKO ZRILIĆ
Četiri mjeseca bio sam u 134. brigadi
Dožupan Stanko Zrilić za vrijeme Domovinskog rata na bojištu je proveo četiri mjeseca i to u 134. brigadi.
«Nakon četiri mjeseca provedenih na bojištu, dobio sam radnu obvezu, a do tada sam bio u 134. brigadi.» - kazao je Zrilić.
www.voxportal.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura