Akcija Maslenica: Tulove Grede osvojila su šestorica splitskih specijalaca (FOTO)


Markačevi specijalci iz Splita u subotu su obišli Velebit

Akcija Maslenica je dovršena 27. siječnja 1993. godine, nakon što smo osvojili srpske položaje na Velebitu, konkretno, nakon oslobađanja Tulovih Greda – kazao nam je Ivica Glavota, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije BATT – Split, prisjećajući se događaja kojim je prije 20 godina okončana prva velika hrvatska oslobodilačka operacija- akcija Maslenica.

Markačevi specijalci iz Splita u subotu su obišli Velebit, na kojem su proveli od početka Domovinskog rata, do Oluje i oslobađanja cijele Hrvatske. Nakon silaska s autoceste na staru cestu koja spaja Obrovac i Lovinac, sudjelovali smo s njima na misi zahvalnici pred crkvom Svetoga Frane u Podpragu na Velebitu, te potom na više mjesta pred spomen obilježjima odali počast svim poginulim spacijalcima, koji su život ostavili na Velebitu. A poginulo ih je na ovoj planini, na kojoj su branili Zadar, a time i cijelu Dalmaciju od presijecanja, ukupno 51.
Nakon puzanja upali u srpski štab

Zaustavili smo se tako i na Tulovim Gredama, koti na 1120 metara nadmorske visine, s koje su Srbi do akcije Maslenica, na dlanu imali ne samo Zadar, nego cijelo zadarsko zaleđe. Ivica Glavota ispričao nam je pritom detalje osvajanja Tulovih Greda, kao i onome što je prethodilo operaciji.

Naime, vojna je akcija počela 2. siječnja 1993. godine, dok su jake borbe na terenu počele 22. siječnja. Počele su u 6 sati ujutro, i u tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili 15-ak sela, te bitne strateške točke kao što su Novsko ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik. No, Srbi su još uvijek držali Tulove Grede, kotu s koju su mogli gađati cijeli teritorij – od Zadra do Maslenice.
- Specijalnoj policiji je stigla zapovijed, da moramo osvojiti Tulove Grede. Javljeno nam je to 26. siječnja, s time da nam je kazano da imamo samo 24 sata. U akciji smo krenuli ujutro 27. siječnja oko 3 sata. Nakon petsto metara puzanja upali smo u srpski štab, osvojili ga i to je bio početak oslobađanja Tulovih Greda – ispričao nam je Ivica Glavota, istaknuvši još jedan bitan detalj:

- U akciji je sudjelovalo šest pripadnika Specijalne jedinice policije BATT – Split, i sva šestorica su se vratila živa. Ali, cijela Specijalna jedinica policije je bila na ovome potezu, no samo šestorica su išla osvajati Tulove Grede, tako je bilo određeno. Do Oluje, u kolovozu 1995. zadržali smo zauzete položaje, a onda smo krenuli preko prijevoja Mali Alan u oslobađanje sjeverne strane Velebita, pa sve do Donjeg Lapca i okolnih područja – kaže Glavota.
Akcije zapovijedili Gotovina i Markač

- Oba puta smo u akciju, i u oslobađanje Tulovih Greda na Velebitu 1993. godine, kao i u oslobađanje sjeverne strane Velebita i ostalih okupiranih područja 1995. godine krenuli po zapovijedi generala Ante Gotovine i generala Mladena Markača – ponosno će Glavota.

Inače, akcija koja je počela oslobađanjem Tulovih Greda (koja je trajala dva sata), završena je na Velebitu oko podne, nakon što su okolna područja "očišćena" i MUP-ovim topništvom, ali i topništvom Hrvatske vojske, ispričao nam je Glavota. S njim su bivše položaje na Velebitu obišli i ostali članovi Udruge Specijalne jedinice policije BATT – Split, ali i Anton Dražina, zapovjednik Specijalne jedinice policije PU Splitsko-dalmatinske.
Teški, krvavi i ponosni dani

- Na obljetnice akcija u kojima su sudjelovali specijalci rado odlazim s veteranima, jer su to sve bili moji suborci, i s njima sam dijelio sve u Domovinskom ratu. Sve su to moji prijatelji, i zajedno se prisjetimo tih teških, krvavih, ali i ponosnih dana – rekao nam je Anton Dražina.

Kažimo i kako smo nakon zaustavljanja na prijevoju Mali Alan, s kojeg se s 1400 metara počinje spuštati stara ceste niz južni Velebit, svi skupa otišli na ručak i druženje u Lovinac.
Inače, obilježavanje 20. obljetnice vojnoredarstvene akcije Maslenica počelo je u subotu ujutro polaganjem vijenaca na spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Kašiću i pred Zelenim hrastom u Islamu Latinskom. Uz pripadnike Specijalne jedinice policije, tamo su sudjelovali i pripadnici svih ostalih postrojbi koje su sudjelovale u akciji.

Podsjetimo, u izvedbi operacije Maslenica bile su angažirane sve grane oružanih snaga, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split (4. gardijska brigada , taktičke grupe 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna Vojne policije), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi Glavnog stožera HV-a, Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a.
"Slomili smo kičmu neprijatelju"

U prva tri dana akcije Maslenica poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, zbog snažnih topničko raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko diverzantskih napada srpskih agresora, koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenica, do 31. ožujka 1993. godine ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.
- Operaciju Maslenica su izvele sve postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika. Bila je to prva velika, združena operacija Oružanih snaga RH. Akcijom Maslenica slomili smo kičmu neprijatelju na ovom svetom hrvatskom tlu – kazao nam je kontradmiral Ante Urlić.

- Ovom akcijom Hrvatska vojska je pokazala da može osloboditi svaki pedalj svete hrvatske zemlje, kao što smo napravili. Ne samo što smo u operaciji oslobodili veliki teritorij Hrvatske, nego smo ga i zadržali. Jer, tada su neprijateljske snage svom silino udarile na hrvatske snage, ali smo oslobođena područja i zadržali – rezimirao je kratko kontraadmiral Ante Urlić, s kojim smo popričali pred Zelenim hrastom u islamu Latinskom.

Tekst i foto: JOŠKO DADIĆ

Izvor: Dalmacija News

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura