Svečana akademija u povodu 20. godišnjice akcije Maslenice


Svečana akademija u povodu 20. godišnjice akcije Maslenice - (Foto: FaH/ik)

ZADAR, 22. siječnja 2013. - Svečanom akademijom u zadarskome Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK), na kojoj su bili predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, mnogi ministri, predstavnici HV-a i MUP-a, lokalni načelnici i gradonačelnici, ratni zapovjednici, branitelji, obitelji poginulih branitelja i general Ante Gotovina, obilježena je 20. godišnjica vojno-redarstvene akcije Maslenice.

Obilježavanje obljetnice prve veće ofenzive Hrvatske vojske u Domovinskom ratu uveličao je kompletna državni vrh: predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar branitelja Predrag Matić, načelnik glavnog stožera oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Među uzvanicima je bio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

'Ovo je vaš dan, možda više nego koji drugi, jer to je bio početak kraja. Ova akcija odredila je što će se dogoditi i sve je vodilo hrvatskoj slobodi, kazao je premijer Zoran Milanović obraćajući se generalu Gotovini.

Istaknuo je kako je bio ponosan na oslobađajuću presudu generalima i civiliziranost nacije koja je u tom povijesnom trenutku bila ispravna i uspravna. Takva će biti i politika Vlade ulaskom u EU. 'Bit će to politika dobre volje, bogaćenje Hrvatske i očuvanja nacionalnog identiteta kao što smo ga čuvali u ratu', rekao je premijer Milanović.

Predsjednik Sabora Josip Leko osvrnuo se na dokumentarni film autorskog dvojca Bernard Kotlar-Ivica Matešić Jeremija 'Zadar - Maslenica 1993'. koji je na Svečanoj akademiji prikazan uzvanicima.

'Vratili su mi ovi kadrovi sjećanje na strahove i nadanja, ali me i uvjerili u sigurnu budućnost Hrvatske. Oni koji pozivaju na mržnju drugih ne čine dobro za Hrvatsku, a one koji žele umanjiti Domovinski rat treba prepoznati, kazao je Leko.

Na 19. festivalu vojno dokumentarnog filma u talijanskom Braccianu 2008. godine u konkurenciji pedesetak zemalja ovaj je film nagrađen prvom nagradom u kategoriji povijesti. Zadarski 'dvojac nagradu je tada posvetio generalima Anti Gotovini i Janku Bobetku, Škabrnji i Vukovaru, te braniteljima koji su sudjelovali u operacija Maslenica.

U svom se govoru i predsjednik Ivo Josipović okrenuo se prema boljem sutra. 'Generale, vi ste simbol pobjeda u Domovinskom ratu. ali nakon svih bitki koje ste dobili danas mi se najviše sviđa ona golubica, istaknuo je predsjednik Josipović prisjećajući se trenutka kada je Gotovina na zadarskom Forumu nakon oslobađajuće presude u zrak pustio golubicu, simbol mira.

'Hrvatski branitelji sve što su radili, radili su za dobru, pravednu i uspješnu Hrvatsku. Nove generacije očekuju novi izazovi. Ne sumnjam da smo i sada sposobni pokazati odlučnost kao u vrijeme Domovinskog rata. Hrvatska mora postati pravedna država',- kazao je Josipović.

General Gotovina nije bio među govornicima današnje svečanosti, ali je bio u središtu pozornosti svih nazočnih. Novinarima je u kratkoj izjavi rekao kako ga je film dirnuo i vratio u davna vremena.

'Ponosan sam na te dane. Puno je vremena prošlo. Bila je to akcija koja nas je usmjerila dalje i u kojoj smo stekli taktička i tehnička znanja koja su nas odvela do konačne pobjede', kazao je Gotovina kojeg su posebno dojmili budućnosti okrenuti govori čelnih ljudi države.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura