Obilježavanje 17. obljetnice Maslenice


 ZADAR, 22. siječnja 2010.  - Polaganjem vijenaca pokraj glavnoga križa na Gradskome groblju u Zadru danas je počelo višednevno obilježavanje 17. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenice, prve velike akcije Hrvatske vojske kojom je oslobođen veći dio zadarskoga zaleđa i omogućen promet između sjevera i juga Hrvatske.

Prvi je vijenac položio novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a zatim ministri obrane i unutarnjih poslova Branko Vukelić i Tomislav Karamarko, izaslanstva Glavnog stožera OS RH, Zadarske županije i grada Zadra te mnoga izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradova i općina u Zadarskoj županiji.

Nakon polaganja vijenaca Ivo Josipović je rekao da je akcija Maslenica velika oslobodilačka akcija Hrvatske vojske koje se treba sjećati i koju treba obilježavati.

Akcija je počela 22. siječnja 1993. ujutro i u tri dana oslobođeno je petnaestak sela u zadarskome zaleđu, a neprijateljske su snage odbačene 13 kilometara od Zadra. Na oslobođenom području su i strateške točke, poput Novskog ždrila, Zrakoplovne baze Zemunika i zadarske Zračne luke, a nakon nekoliko dana oslobođena je brana Peruča u blizini Sinja.

U tri dana, koliko je trajala akcija Maslenica, poginulo je 18 hrvatskih branitelja, 158 ih je teže i lakše ranjeno, a do 31. ožujka u obrani područja oslobođenog u toj akciji, poginulo je ukupno 112 hrvatskih branitelja.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Maslenice jest "Ne zaboravimo...", a program će se izvoditi na područjima gdje je izvedena: u Jasenicama, Posedarju, Novigradu i Starigradu, a dio svečanosti i u Zadru.

(Hina)

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura