Na Maslenici se ratovalo i protiv ruskih dobrovoljaca


Upravo na obljetnicu operacije izlazi knjiga, koja će u prodaji biti od sutra, a u kojoj je prvi put objavljen niz dokumenata o masleničkoj akciji.
Na današnji dan, 22. siječnja 1993., hrvatski državni vrh pokrenuo je oslobodilačku akciju kodnog naziva "Gusar", poznatu kao "Operacija Maslenica", kojoj je cilj bio ponovno povezivanje hrvatskog sjevera i juga. Kako je u studenome 1991. srušen maslenički most da bi se spriječio daljnji prodor srpske paravojske, prometovalo se trajektom preko Paga koji je često stajao zbog bure. Akcija je trajala do 27. siječnja, a u njoj su Hrvatska vojska i policija oslobodili zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruča, koju su pobunjeni Srbi gotovo dignuli u zrak.

Prvi put objavljeno

Upravo na obljetnicu operacije izlazi knjiga, koja će u prodaji biti od sutra, a u kojoj je prvi put objavljen niz dokumenata o masleničkoj akciji. Knjigu je pripremio Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i ona nam otkriva niz dosad nepoznatih detalja iz tog doba, i to prije svega sa srpske strane, jer je riječ o dokumentima nastalim u tijelima "Republike Srpske Krajine".

Knjiga govori o postupcima „Srpske vojske Krajine" tijekom i poslije oslobađanja Maslenice i zadarskog zaleđa te HE Peruča na početku 1993., o potezima vlasti „RSK" poduzetim radi vraćanja izgubljenog teritorija, o suradnji i traženju pomoći od Srbije i Vojske Jugoslavije, o dolasku „jedinica" i „dobrovoljaca" iz Srbije, Crne Gore, Kosova, Bosne i Hercegovine, pa čak i iz Rusije (arkanovci, Vukovi s Vučjaka, četnici, kozaci...), o izvršenoj mobilizaciji, odnosno o broju „boraca" i pridošlih „dobrovoljaca" u sjevernoj Dalmaciji...

 

Teški gubici

Tu su i dokumenti o borbama u zadarskom zaleđu, o teškim gubicima srpskih snaga, o planu djelovanja topništva („topničkim dnevnicima") Srpske vojske Krajine s navedenim civilnim ciljevima, o nestašici goriva i rezervnih dijelova za motorna vozila, odora, obuće, cigareta i sredstava za higijenu, o „značajnim količinama svih vrsti rezervi za život i vođenje oružane borbe" koje je bivša JNA ostavila pobunjenim Srbima u Hrvatskoj i BiH „za duži period", o ubojstvima, maltretiranju, pljački i teroru srpskih ekstremista i radikala nad osobama nesrpske narodnosti (uglavnom Hrvatima), ali i Srbima, o nemoći snaga UN-a da zaštite nesrpsko stanovništvo u UNPA-područjima...

 

 

 

vecernji.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura