U Zadru promovirana knjiga Dokumenti vojne provenijencije RSK


ZADAR - U povodu obilježavanja vojno-redarstvene akcije Maslenica večeras je u Zadru promovirana knjiga "Dokumenti vojne provenijencije "Republike srpske krajine".

Prije samog predstavljanja knjige, o samoj akciji Maslenica opširno su izlagali brigadni general Mladen Fuzul, Josip Klemm, predsjednik Udruge Spedijalne policije iz Domovinskog rata i Vladimir Faber, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije Alfa.

O samoj knjizi, inače 7. po redu iz edicije Republika Hrvatska i Domovinski rat -dokumenti koje se bavi razbobljem od siječnja do lipnja 1993. godine, govorili su dr.sc. Ante Nazor iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra te Domagoj Cerovac, izvršni direktor Večernji posebnih proizvoda te Zvonimir Despot, urednik knjiga i kolumnist Večernjeg lista.

Kako je istaknuo dr.sc. Ante Nazor, ovom knjigom nastoje prikazati one važnije dokumente s protivničke stane da bi povjesničari i svi oni koji su bili sudionici Domovinskog rata spoznali što je protivnička strana planirala kao odgovore nakon početka akcije Maslenica i što je srpska vojska Krajine planirala kako bi vratila izgubljeni teritorij.

- Ovi dokumenti bili su nam od izuzetne važnosti da bi pokazali da Hrvatska nije imala izbora već da je nažalost vojnim putem morala vraćati svoj okupirani teritorij - naglasio je Ante Nazor zahvaljujući se pri tom Večernjem listu i ljudima koji su prepoznali potrebu da olakšaju distribuciju knjige da po što prihvatljivijim cijenama dođe do što šire javnosti.

Domagoj Cerovac istaknuo je kako je riječ o knjizi za očeve i sinove i kako ovo nije prva suradnja sa Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskom centrom s kojim će i dalje surađivati.

Zvonimir Despot kazao je ova knjiga važna u današnjem trenutku iz nekoliko razloga, a posebno u kontekstu Hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid o kojoj se u posljednje vrijeme puno priča.

- Činjenica je da povlačenje tužbe nema smisla ako Srbija ne prizna agresiju, a s druge strane je problem u tome što mnogi političari i u Srbiji i kod nas jako teško govore o agresiji već se traže eufemizmi. Stoga su ovi dokumenti važni da podsjete da one koji ne znaju ili one koji ne žele znati da je povijest bila malo drugačija - kazao je Zvonimir Despot.

vecernji.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura