Tukli su nas, ali nas nisu uspjeli slomiti


Obilježavanje Dana obrane ZadraSvečanim primanjem za zapovjednike postrojbi iz Domovinskog rata,  danas je obilježen Dan obrane Zadra. Primanje je u gradskoj vijećnici upriličio zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić. Vrančić je podsjetio na dane ponosa, slave, junaštva i patnje kad je Zadar bjesomučno granatiran od strane srpski agresora. U svom podužem govoru, gotovo ekspozeu, Vrančić je opisao dane kad je neprijatelj neviđenim divljaštvom napao grad i sve njegove vrijednosti.

-  Srbi, srpski neprijatelj, bjesomučno je tukao po ovom gradu iz svih pozicija. Sjećamo se da je sve to počelo 4. listopada, negdje iza podne, a trajalo je tri dana i noći. Tukli su nas iz vojarna u gradu,  tukla nas je peta kolona, tukli su nas brodovi s mora, ali nisu uspjeli. Oduprli smo se gotovo svi, od vojnih postrojbi u začetku, do običnih ljudi koji su svi dali doprinos obrani grada. Mi Zadrani imamo pravo obilježavati ovaj dan i zahvaliti onima koji su obranili grad, rekao je na početku Zvonimir Vrančić.

Ono što je tih dana bilo dirljivo, nastavljao je Vrančić, bilo je zajedništvo svih građana i želja da se izdrži. Unatoč nezavidnoj situaciji, izvaredno su funkcionirale sve gradske službe, od bolnice, vatrogasaca, pekare do ostalih komunalnih službi. Tih dana nije samo spriječena okupacija grada, nego i razdvajanje Hrvatske na dva dijela. Vrančić je nastavio prikazom situacije u Zadru sve do akcije Maslenica, kad je neprijatelj konačno odbačen od samih gradskih vrata.

Nazočnima se obratio i zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Puljić je podsjetio na nedavan susret s Angelom Sodanom, koji je 1991. bio državni tajnik Svete Stolice. Sodano je za nedavne mise u Blatu na Korčuli podsjetio na susret s tadašnjim francuskim predsjednikom Mitterandom koji je Sodanu zamjerio zauzimanje Vatikana za Hrvatsku izrazivši „sumnju" da tako mala Hrvatska može opstati. Sodano mu je „pod nos" podastro Mitterandovu vlastitu izjavu od svega nekoliko dana prije, kad je 1991.  posjetio Andoru opisavši je: „Malo, a dobro!" Nadbiskup zadarski podsjetio je i na naslov nedavne benediktinske izložbe „Našim rukama uz tvoju pomoć!", parafrazirajući da je Hrvatska u svojoj borbi za slobodu i neovisnost imala i Božju, te pomoć čak četvero svetaca zaštitnika. Puljić se također prisjetio istovjetne dubrovačke ratne epizode, kao tadašnji dubrovački biskup.

Prije svečanog prijema, održana je misa zadušnica za sve poginule branitelje, a položeni su i vijenci na spomen obilježja poginulim braniteljima, na Gradskom groblju, na Dračevcu i kod spomenika poginulim pripadnicima 3. imotske bojne 4. gardijske brigade.

Siniša Klarica/zadarskilist.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura