Prije 16 godina pobunjeni Srbi prekomjerno raketirali civilne ciljeve u Zagrebu


Prekomjerno raketiranje civilnih ciljevaZAGREB, 2. svibnja 2011. (Hina) - U znak odmazde za vojni poraz u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak", pobunjeni Srbi su prije 16 godina, 2. svibnja 1995., raketama napali središte Zagreba gdje je poginulo šestero ljudi.
Prvi projektili iz raketnog sustava "Orkan" s kasetnim punjenjem na Zagreb su pali 2. svibnja u 10 sati i 23 minute, kada ih je nekoliko pogodilo zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevoj ulici, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.
Napad na civilne ciljeve u Zagrebu nastavljen je i idući dan, kada su projektili pali na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika "Centar" te na dvoranu Hrvatskog narodnog kazališta.
U raketnim napadima poginulo je šestero ljudi, a 205 ih je ranjeno, 39 teško i 136 lakše.
Opasnost za Zagrepčane predstavljalo je i oko 500 neeksplodiranih punjenja, tzv. zvončića, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.
Bila je to osveta pobunjenih Srba za poraz u zapadnoj Slavoniji, što je pred televizijskim kamerama tada otvoreno priznao njihov tadašnji vođa Milan Martić kojega je Haški sud, zbog zapovjedi da se raketira Zagreb, odnosno za ratni zločin, osudio na 35 godina zatvora.
U spomen na žrtve Zagreb od 2007. ima Trg svibanjskih žrtava 1995.
Hina

 

 

 

 

Pogledajte fotogaleriju:

 

 

 

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura