Obilježena 16. obljetnica VRO Bljesak (FOTOGALERIJA)


Obilježena 16. obljetnica VRO BljesakBudnicama u izvedbi Orkestra OS RH ulicama Okučana, polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa u Spomen-parku hrvatskim vitezovima te svetom misom za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata u crkvi Sv. Vida u Okučanima obilježena je danas, 1. svibnja, 16. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak", kojom je u samo tridesetak sati oslobođeno dotad okupirano područje zapadne Slavonije.
Uz postroj ratnih zastava vijence su za poginule pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova kod Središnjeg križa položili i zapalili svijeće obitelji poginulih pripadnika, izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić s izaslanstvom, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić s izaslanstvom, ispred Vlade RH ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić sa izaslanstvom u kojem su bili i ministar obrane Davor Božinović i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, zajedno sa Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, izaslanstvo Oružanih snaga RH predvođeno zamjenikom načelnika GS OSRH general pukovnikom Slavkom Barićem, izaslanstvo Ravnateljstva policije predvođeno glavnim ravnateljem policije Oliverom Grbićem i izaslanstvo Brodsko-posavske županije i općine Okučani, predvođeno brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem.
Potom je za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu održana sveta misa zadušnica u crkvi sv. Vida koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac. Posebnu zahvalnost na nesebičnom doprinosu u vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“ 42-ojici poginulih branitelja i 162-ojici ranjenih branitelja iskazao je generalni vikar Jakov Mamić. U svojoj propovijedi naglasio je kako treba zadržati dostojanstvo i ponos kojim su se vodili pripadnici „Bljeska“ u obrani za slobodnu Hrvatsku. Također, istaknuo je kako su istina, ljubav i hrabrost bile osnovne misao vodilje poginulih i ranjenih branitelja, te da upravo vjernost i neizmjerna snaga branitelja osnovne poruke koje trebaju i danas poslužiti svima.
Na kraju obilježavanja 16. obljetnice VRO „Bljesak“ visoki vojni i civilni uzvanici obišli su taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme u Zagrebačkoj ulici u Okučanima na kojem je izložena borbena i neborbena tehnika koja se koristila u operaciji 'Bljesak, ali i nova oprema koja je trenutno u uporabi u OS RH. Tako su, između ostalog, građani mogli razgledati novo borbeno oklopno vozilo PATRIA, tenk M84, novu hrvatsku jurišnu pušku VHS te naoružanje, opremu i sredstva koja pripadnici OS RH koriste u međunarodnim mirovnim misijama, ali i upoznati se s mogućnostima zapošljavanja u OS RH te programu dragovoljnog služenja vojnog roka.
www.morh.hr

Fotogalerija (MORH):

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura