Mimohod svjetlosti i sjećanja od Stanova do Bilog briga (FOTO)


Mimohod svjetlosti i sjećanja od Stanova do Bilog briga18.11.2011. U sjećanje na žrtve Vukovara i Škabrnje sinoć je održan Mimohod svjetlosti i sjećanja. Mimohod je započeo ispred Osnovne škole Stanovi odakle su sa svijećama u rukama do Osnovne škole Zadarski otoci na Bilom brigu krenuli učenici, njihovi nastavnici, roditelji i svi oni koji su na ovaj način željeli odati počast nevinim žrtvama. Mimohod su predvodile članice udruga Žene u Domovinskom ratu i Hrvatskih katoličkih medicinskih sestara i tehničara kojima su se pridružili Udruga navijača Tornado i PSG SOD "Damir Tomljanović Gavran".

Na trgu koji nosi Gavranovo ime, upriličen je prigodan program, a otkriven je i mural kojeg su Vukovaru i Škabrnji posvetili navijači Tornada. Cijeli dan u Vukovarskoj ulici na Bilom brigu palile su se svijeće kao poruka da se žrtva ovih dvaju mjesta, podnesena za slobodu Hrvatske, nikad ne smije zaboraviti. Stoga je na Gavranovom trgu upriličen prigodan program u kojem su sudjelovali zadarski glumci Ivica Antić i Gabrijela Maštruko, klape Barufa, Traverša, VIS Magnificat i Zadarski plesni ansambl.

- Učenici naše škole ujutro su pogledali projekciju filma i prigodnu riječ o tragičnim događajima koji su se prije 20 godina dogodili u Škabrnji i Vukovaru. U dvorištu naše škole, djeca su zapalila svijeće u obliku srca. Ovaj mimohod simbolično spaja dvije škole. Podsjetimo, u školu Zadarski otoci otišli su baš učenici iz naše škole. Kao pedagog, vjerujem da bi građa o Domovinskom ratu trebala imati više mjesta u predmetu povijest, naročito kod učenika osmih razreda koji i uče o tome. Međutim, program je takav kakav je, ali ja mislim da ga učitelj ipak trebaju proširiti dodatnim informacijama i popratnim sadržajima, napose kroz filmove o Domovinskom ratu, što se još jače usađuje u srca djece, sve ono što se zbivalo prije 20 godina, rekla je ravnateljica OŠ Stanovi Jurka Šaban.

Jurka Šaban kaže da nije istina da današnja mladež ravnodušno razmišlja o suvremenoj hrvatskoj povijesti i događajima u Domovinskom ratu. Dapače, scene ratnih stradavanja, prilagođene uzrastu od 5. do 8. razreda izazvale su bujicu emocija u njenih učenika.

- Djeca su shvatila patnje naših ljudi iz svih hrvatskih krajeva. Shvatila su da su naši gradovi i sela divljački razarani. No, poruka koju su shvatili jest da te događaje iz povijesti ne možemo zaboraviti, ali život ide dalje te moramo živjeti, raditi i veseliti se životu, rekla je na kraju Jurka Šaban.
www.zadarskilist.hr

Pogledajte fotogaleriju:

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura