Vukovarska svijeća mira (FOTO)


Vukovarska svijeća mira (FOTO)Hladna i maglovita večer. Sjećamo se tragedije Vukovara prije 20 godina. Palimo svijeća u prozorima s tugom u srcu. Odlazimo u noć, zapaliti svijeće u ulici Vukovara s mislima o mržnji i osveti na Ovčari, o zločinačkom iživljavanju i mučkim ubijanjima zarobljenih.
Prijatelj i ja hodamo prema zagrebačkom kolodvoru. Najednom prasak vatrometa, trešti glazba iz zvučnika ispred spomenika kralja Tomislava. Tko to suludo slavi u ovoj tužnoj noći? Tko nam dolijeva bol u dušu za žrtvama Vukovara? Ne možemo vjerovati: HT- teleoperater upriličio dernek, izmislio svoj rođendan i šegači se s božićnim darovima uoči obljetnice stradanja Vukovara. Spektakl ispred kolodvora komercijalnim ispraznostima zavodi pamet mladeži. A u toj noći, prije 20 godina, olako su neki mladi živote gubili. Dok Hirošima i cijeli Japan tuguju i plaću u dane svojih nesreća, dok New York i Amerika spominju poimence svoje žrtave iz nebodera blizanaca, u dane žalosti u Hrvatskoj sve je dopušteno za šaku eura. Lako je nepodučenu mladež ispraznom zabavom zavoditi. No, ako zakaže dobar ukus trgovaca, zašto zakazuju institucije?
Ipak, kad smo te večeri prošli podhodnikom, građanima grada Zagreba ponos podiže jedna druga organizacija. Svijeće u tišini već gore u maglenoj noći duž cijele Vukovarske. Upalili su ih učenici zagrebačkih škola. Na travnjaku Avenije Hrvatske bratske zajednice, Klub veterana 148. brigade HV iz Trnja, već tradicionalno desetak godina odaju počast Vukovaru. Predvođeni braniteljima Milanom Zanoški i Dragom Tomašić, veterani već desetak godina upriličuju sjećanje na grad heroj paljenjem svijeća na velikom križu. Povrh križa slobode ispisano ime voljeno i slavno - VUKOVAR. Tamo gdje zakazuju institucije, uporni pojedinci učine ćuda. Ponovno su branitelji iz Trnja iznenadili svojom upornošću i dostojanstvenom organizacijom. U magli su postrojeni hrvatski vojnici, hrvatska policija, vojna glazba i još jedan značajan i gotovo nevjerojatan detalj: nakon cijelog niza godina opet u povijesnim odorama vidimo hrvatske vojnike 1. gardijske počasne bojne, građanima na ponos, kao u neka prošla stara i dobra vremena.
Program je kratak i jasan – posvećen je epopeji Vukovara, odavanju počasti nikada prežaljenim vukovarskim žrtvama. Po prvi puta na ovoj komemoraciji nazoči gradonačelnik grada Zagreba i izaslanici hrvatske Vlade. Uporni branitelji iz zagrebačkog Trnja još su se jednom dokazali u izvrsnoj organizaciji. Klubu veterana 148. brigade Hrvatske vojske, pridružili su se mnogobrojni građani, među kojima su bili i velik broj učenika osnovnih i srednjih škola koji su palili svijeće "vukovarskim svjetlom mira". Povijesno sjećanje na Vukovar iskazao je branitelj Boris Vukadinović, prigodnu molitvu za poginule predvodio je pater Zdravko Barić iz Vojnog ordinarijata, a program je vodila HTV voditeljica Lejdi Oreb. Veselilo je vidjeti djecu koja su te maglovite večeri vraćali kući puni dojmova, a naučili više nego na bilo kojem satu povijesti. Po njima će se ostvariti: "Iz krvi i bola niknuti će cvijeće", a Vukovar se nikad zaboraviti ne će. I drugu će se večer u Crkvi Mati slobode to još jednom se potvrditi.
Tekst i slike: Damir BOROVČAK
Pogledajte fotogaleriju:

 

 

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura