19. obljetnica vojno–redarstvene operacije "Maslenica" (VIDEO)


Kašić, obilježavanje 19. obljetnice VRO "Maslenica"ZADAR, 22. siječnja 2012. - Oslobodilačka vojno-redarstvena operacija "Maslenica", kojom je ponovno spojen sjever i jug Hrvatske, počela je 22. siječnja 1993. godine.

Obilježavanje 19. godišnjice VRA Maslenica nastavljeno je danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima u Kašiću i Islamu Latinskom. Brojna izaslanstva iz gotovo svih krajeva Hrvatske prisjetila su se stradavanja 25 pripadnika 3., slavonske gardijske brigade, Kuna, a u Islamu Latinskom i stradavanja više od 20 pripadnika 4. gardijske brigade, Paukova. Oni su platili najveću cijenu oslobađanja dijela okupiranog zadarskog zaleđa i uspostave ključnoga prometnoga pravca preko Masleničkog mosta.

Saša Malčić iz Udruge veterana 3. gbr, Kuna, kazao je kako je u VRA Maslenica poginulo najviše pripadnika te brigade.
- Moji suborci su uvedeni na prvu crtu obrane, nakon što je oslobođen dio okupiranog područja. Toga tragičnoga dana njih 17 je vozilom ušlo u Kašić, ne znajući da se crta obrane pomaknula, tako da su se našli iza neprijateljskih linija, u okruženju. Svi su poginuli, a sljedeća dva dana stradala su još osmorica- istaknuo je Malčić.

Na poseban način obilježavanje akcije Maslenica i godišnjice pogibije svojih sinova doživljavaju njihovi roditelji. Andrija Valentić, otac poginuloga pripadnika Kuna, tada 18-ogodišnjeg Tomasa, rekao je kako mu ova obilježavanja znače sve.

- Težak je ovo dan za nas roditelje, ali je jednako i ponosan jer mi je sin izgubio život za svoju domovinu. Neizmjerno ju je volio pa je i ja volim. Hrvatska je slobodna, tako da njihovi životi nisu pali uzalud- naglasio je Valentić te dodao kako je vrlo zadovoljan na koji se način obilježavaju ovi dani.
U akciji Maslenica ništa manje od Kuna nisu stradali pripadnici 4. gardijske brigade, Paukovi, koji su u njoj bili udarna snaga Hrvatske vojske. Uspješno su osvojili ključne točke na okupiranom području te su se potom znali oduprijeti snažnom naletu neprijatelja.

voxporta.hr

VIDEO:

 

 

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura