Počinje obilježavanje 21. godišnjice stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu


Škabrnja se priprema za obilježavanje još jedne tužne obljetnice Foto:A.Vidas

ZADAR, 17. studenog 2012. - Kolonom sjećanja koja će danas poslijepodne proći Škabrnjom počinje trodnevno obilježavanje 21. godišnjice stradanja toga mjesta u Domovinskom ratu, a Škabrnjani će se prisjetiti mještana i branitelja, ubijenih i poginulih u velikosrpskoj agresiji koja je na to ravnokotarsko selo počela u rano jutro 18. studenoga 1991.

Škabrnjani se danas okupljaju ispred crkve sv. Marije odakle u 16 sati kreće kolona sjećanja do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nakon mise, u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Škabrnji bit će predstavljena zbirka soneta "Lipa moja Vilo" Ante Nadomira Tadića - Šutre.

Sutra, na sam dan stradanja Škabrnje, središnja komemoracija na Trgu dr. Franje Tuđmana održat će se u 12 sati, nakon čega će povorka krenuti prema glavnom križu i spomen-obilježju za sve poginule u Domovinskome ratu na mjesnome groblju sv. Luke, gdje će biti položeni vijenci. Brojna izaslanstva položit će vijence na spomen-obilježje masovne grobnice, a misu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije prevodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Program obilježavanja završava u ponedjeljak, 19. studenoga, mimohodom Benkovac–Nadin–Škabrnja.

Ujutro, 18. studenoga 1991., srpsko-četnički agresor, potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu počeo je krvavi pohod na to ravnokotarsko mjesto. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana u susjednome Nadinu, a tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. U Škabrnji nema obitelji kojoj netko od najbližih članova nije stradao u Domovinskom ratu.

(Hina) xvl ydd

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura