Kotromanović u Škabrnji- Ovdje su goloruki išli na tenkove


Ovdje su goloruki išli na tenkove - Kotromanović u Škabrnji

ŠKABRNJA, 18. studenog 2012. - Na središnjoj komemorativnoj svečanosti u Škabrnji na Trgu Franje Tuđmana, ministar obrane Ante Kotromanović je podsjetivši na zločin u tom mjestu 18. studenoga 1991., rekao kako su u tom mjestu goloruki išli na tenkove, no da je na sreću u Zborno područje Split došao Ante Gotovina te nije dugo trebalo čekati na "Maselnicu" i "Oluju".

Kako je ponovio ministar Kotromanović, od Gotovine nikad nismo dobili zapovjed - uništi, sruši ili zapali te je u vezi s haškom presudom rekao da je pravda spora, ali dostižna.

Ministar Ante Kotromanović koji je u Škabrnji izaslanik premijera Milanovića i predsjednika Josipovića, rekao je da je današnji dan tužan dan koji Hrvatska nikada neće zaboraviti. "Ovo je tužan dan za Škabrnju i Vukovar i cijelu Hrvatsku. Svi znamo što je bilo 18. studenoga 1991. u Škabrnji. Ovo je bio "hrvatski Alamo i to poštujemo i cijenimo", rekao je ministar Kotromanović .

18. studenoga 1991. u Škabrnji je stradalo 48 civila i 15 branitelja, a stradanja su se nastavila i sutradan u Nadinu. Do kraja rata i oslobođenja u "Oluji" u Škabrnji je stradalo ukupno 86 civila i branitelja.

Na komemorativnoj svečanosti nazočnima se obratila i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, potpredsjednica Dragica Zgrebec.

Zgrebec je podsjetila kako se nakon 8. listopada 1991., kad je Hrvatska raskinula sve državnopravne veze sa SFRJ, u rat

otvorena uključila bivša JNA koja je nadmoćnom silom krenula u uništavanje svega.

"Hrvati su prvi puta bili jedinstveni i neprijatelj to nije mogao svladati. No, razaranja i žrtve su bile velike, pogotovo ovdje u Škabrnji i u Vukovaru. Stradanja su bila stravična, mjesto je spaljeno, a iza zločinaca ostala je crna statistika - 48 poginulih civila i 15 poginulih branitelja", rekla je potpredsjednica Zgrebec, dodavši kako još uvijek nemamo osuđene zločince.

"Simboli stradanja postali su Vukovar i Škabrnja, a simboli pobjede 'Bljesak' i 'Oluja'. Sjećajmo se, poštujmo žrtve, ali ne zaboravljajmo, okrenimo se budućnosti, jer je to dug našim poginulima, civilima i braniteljima i njihovim obiteljima kojeg moramo ispoštovati", poručila je Dragica Zgrebec.

Na komemoraciji se nazočnima obratio i Marko Miljanić, ratni zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnje koji je rekao da smo dosad ovih 21 godinu puno govorili o žrtvama Škabrnje, "ali nikad dovoljno, jer oni su pali na svojim pragovima pod zvijezdom petokrakom - simbolom zla."

Oslobađajućim presudama generalima pravda je konačno pobijedila, rekao je Miljanić. Kako je ocijenio, nekima se ta presuda nije svidjela, neki su se bunili pitajući se tko će odgovarati "za poginulu srpsku nejač u 'Oluji' a ja pitam tko će odgovarati za žrtve u Škabrnji."

"Pa nije ih Zorana Banić ubila, pa nismo se mi ovdje u Škabrnji sami pobili, pitam vas gdje su nalogodavci, gdje su pukovnici Lakić, Uzelac i Čečović?", rekao je Miljanić, ocjenjujući da u Škabrnju "ne mogu dolaziti predstavnici Srba s kiticom cvijeća i nikome ništa, jer zločince treba osuditi!"

"Pa nismo mi napadali Beograd, Milanovac ili Šabac i ne trebamo se nikome ispričavati", poručio je zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Miljanić.

Obilježavanje 21.obljetnice stradanja Škabrnje nastavlja se kod središnjeg križa i Spomen-obilježja za poginule u Domovinskom ratu na mjesnom groblju Sv. Luke u Škabrnji gdje će biti položeni vijenci i odana počast žrtvama Škabrnje.

(Hina) xbarn yvkn

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura