Na obljetnici akcije Maslenice najavljeni Josipović i Gotovina (PROGRAM)


General gotovina i general MArkač s Predsjednikom RH Ivom Josipovićem

ZADAR, 14. siječnja 2013. - Proslava 20. obljetnice akcije Maslenice ove će se godine održati od 19. do 22. siječnja, a na svečanu akademiju koja će se održati u utorak, zadnji dan, doći će predsjednik Republike Ivo Josipović i general Ante Gotovina, najavili su danas organizatori.

Na konferenciji za novinare Zadarske županije i predstavnika braniteljskih udruga danas je u Zadru predstavljen program obilježavanja 20. godišnjice akcije Maslenice.

Župan Stipe Zrilić istaknuo je da je tom akcijom napokon spojen sjever i jug Hrvatske te oslobođen dobar dio zadarskoga zaleđa.

U spomen na prvu oslobodilačku vojno-redarstvenu akciju, od subote do utorka održat će se mnogi kulturni i sportski događaji te obići spomen-obilježja poginulim braniteljima.

Svečana akademija održat će se 22. siječnja, a osim mnogih sudionika prve velike ofenzivne akcije hrvatskih oružanih snaga i MUP-a, dolazak su potvrdili predsjednik Josipović i general Gotovina, rekao je.

(Hina) xbarn yln

Program započinje u subotu, 19. siječnja i traje do utorka, 22. siječnja.

Obuhvatit će niz događanja u spomen na akciju koja je predstavljala svojevrsnu prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata i Hrvatskoj vratila ponos.

Svoj dolazak na svečanu obljetnicu potvrdili su predsjednik RH. dr. Ivo Josipović i general Ante Gotovina.

U subotu, 19. siječnja u 9.30 sati položit će se vijenci u Kašiću i Islamu Latinskom.

U 12.30 sati služit će se sveta misa u crkvi Sv. Frane u Podpragu (Jasenice) uz kulturno umjetnički program KUD-ova.

U 12.30 sati započinje memorijalni maraton Maslenica-Posedarje-Novigrad. Start utrke je na Masleničkom mostu, a cilj u Novigradu.

U 15 sati postavit će se spomen ploča postrojbama Hrvatske ratne mornarice na rivi u Posedarju. Od 19 sati najavljen je koncert klapa Sv. Juraj i orkestra HRM u dvorani OŠ Poličnik.

U nedjelju, 20. siječnja organizira se mimohod Žena u Domovinskom ratu "Koracima nade u istinu" od Zelenog hrasta do Pridrage. Nastavlja se malonogometni turnir "Maslenica '93'', te turnir u streljaštvu VK pištoljem u Mocirama.

U ponedjeljak, 21. siječnja održat će se mimohod postrojbi s ratnim zastavama koji će započeti u 9 sati kod mosta na Branimirovoj obali u Zadru.

U 10 sati služit će se sveta misa u crkvi sv. Šime u Zadru.

U 11.15 sati u Kneževoj palači održat će se prigodan program "Maslenica '93". Izlagat će se crteži i skice generala Franje Feldija ("Ratna priča"), predstavit će se knjiga "Samostalni vod umjetnika" T.M. Bilosnića, izlagat će se fotografije nastalih tijekom Domovinskog rata na prostoru Zadarske županije. Nastupa klapa Juraj.

U 13 sati održat će se izložba radova učenika i projekta Transmedijalnog pripovijedanja o Maslenici. Ante Nazor predavat će o političkim prilikama u Hrvatskoj uoči vojne operacije. U počast Borku Šarliji - Kesi u 13 sati preimenovat će se Bihaćka ulica.

U 18 sati u Gradskoj loži predstavit će se monografija 1. gardijske brigade "Tigrovi".

U utorak, 22. siječnja, Gradska glazba Zadar budnicom će pozdraviti grad, a u 10.30 sati polagat će se vijenci pred Središnji križ na Gradskom groblju, te na spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u ulici Ante Starčevića.

U HNK Zadar u 11.30 sati održat će se svečana akademija povodom 20. obljetnice VRA Maslenica.

U 13 sati otvara se izložba "maslenica '93 u fondu Znanstvene knjižnice Zadar".

U 18 sati Žene u Domovinskom ratu u Kazalištu lutaka Zadar predstavit e knjigu "Svjedočanstva žena otoka i priobalja iz Domovinskog rata".
B.P.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura