Leko na 15. obljetnici mirne reintegracije: graditi demokratske standarde i izbjegavati nacionalističke ispade


Predsjednik Vlade RH, Republike Hrvatske i Sabora RH u Vukovaru

VUKOVAR, 15. siječnja 2013. - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na svečanosti u povodu 15. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije u vukovarskome Hrvatskom domu rekao je kako danas "želimo graditi demokratske standarde, bolji život i životne standarde te da je zato nužno izbjegavati nacionalističke ispade, zamotane u bilo kakvoj foliji".

Josip Leko istaknuo je kako danas slavimo "politiku mira nasuprot politici rata, politiku budućnosti nasuprot politici prošlosti i politiku zajedništva nasuprot politici razdvajanja". Podsjetio je da je procesom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, koji je završen na današnji dan prije 15 godina, Hrvatska mirnim putem poništila rezultate agresije iz 1991.

Stanovnicima tog područja podaren je mir i mogućnost izgradnje suživota, poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Govoreći o značenju završetka procesa mirne reintegracije, istaknuo je kako se na današnji dan, osim te obljetnice, obilježava i 21. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, dodajući da je 15. siječnja bez sumnje jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti.

"Želimo graditi demokratske standarde, ali i bolji život i životne standarde, i zato je nužno izbjegavati nacionalističke ispade, zamotane u bilo kakvoj foliji", poručio je Josip Leko i dodao kako danas slavimo "politiku mira nasuprot politici rata, politiku budućnosti nasuprot politici prošlosti i politiku zajedništva nasuprot politici razdvajanja".

U ime Vlade RH govorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je istaknuo kako je mirovna misija UN-a u hrvatskome Podunavlju bila najuspješnija mirovna misija te organizacije u svijetu.

Ustvrdio je da vlada čini sve kako bi život u Hrvatskoj bio što bolji, pri čemu je za "taj posao" od hrvatskih građana zatražio potporu.

Tihomir Jakovina istaknuo je kako moramo biti zadovoljni što se u proteklih 15 godina u Vukovaru nije dogodio nijedan važan međunacionalni izgred, a zauzeo se za učvršćivanje međusobnog povjerenja svih građana Vukovara.

Predsjednica negdašnjega Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja Vesna Škare-Ožbolt navela je kako većina stanovništva nije bila za povratak hrvatskog Podunavlja mirnim putem, ali je predsjednik Republike Franjo Tuđman procijenio da je to ipak najbolje rješenje.

"Danas, kada neki pokušavaju osporiti dosege mirne reintegracije, kažem kako je bolje da ispalimo milijun riječi nego samo jedan metak", poručio je kratko predstojnik negdašnjeg Ureda privremenog upravitelja za uspostavu hrvatske vlasti u hrvatskome Podunavlju Ivica Vrkić.

U ime srpske zajednice, predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Dragan Crnogorac rekao je kako sedam od 14 točaka Erdutskoga mirovnog sporazuma govori o poštovanju ljudskih prava i sloboda, pri čemu je dodao kako se Hrvatska obvezala dati posebna prava srpskoj nacionalnoj zajednici te od te činjenice, dodao je, ne bi trebalo bježati, nego je priznavati. Također je podsjetio da Srbi imaju pravo sudjelovati na visokim političkim dužnostima u ministarstvima prosvjete, kulture, unutarnjih poslova i pravosuđa te je dodao kako se nada da će i sadašnja vlada uvažiti to pravo te obaviti potrebna imenovanja.

Na svečanosti su govorili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, koji je Vukovarcima poručio da su pred Vukovarom "svijetli trenutci budućnosti" kojih, kako je rekao, ne bi bilo da prije 15 godina nije postignut mir.

Sudionici svečanog programa, među kojima su bili i ministri Željko Jovanović i Arsen Bauk, saborski zastupnici te predstavnici diplomatskog zbora, imali su prigodu pogledati i dokumenatrni film Vinkovačke televizije o procesu mirne reintegracije i njegovim rezultatima.

Procesom mirne reintegracije prije petnaest godina mirnim su putem u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćeni okupirani dijelovi Vukovarsko-srijemske i Osiječko-baranjske županije, poznati pod nazivom hrvatsko Podunavlje.

(Hina) xzdra yvkn

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura