Obilježena 15. obljetnica Mirne reintegracije hrv. Podunavlja


Presjednik Sabora RH Josip Leko u Vukovaru (Foto: Branimir Bradarić/PIXSELL)

Vukovar, 15. siječanj je jedan od najvažnijih i najbitnijih datuma za Hrvatsku. Toga datuma 1992. godine Hrvatska je međunarodno priznata a istoga datuma je i Podunavlje vraćeno u ustavno pravne okvire RH, kazao je Josip Leko

Svečanim programom u Hrvatskom domu u utorak je obilježena 15. obljetnica završetka procesa Mirne reintegracije.

- Bolje je izreći i milijun riječi nego ispaliti samo jedan metak, rekao je Ivica Vrkić, predstojnik nekadašnjeg Vladina ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnome Srijemu. Prisutnima se obratio i predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko koji je rekao da Vukovar i Hrvatska danas slave politiku mira, tolerancije, zajedništva i budućnosti nasuprot ratu, mržnji, prošlosti i stradanjima.

– 15. siječanj je jedan od najvažnijih i najbitnijih datuma za Hrvatsku. Toga datuma 1992. godine Hrvatska je međunarodno priznata a istoga datuma je i Podunavlje vraćeno u ustavno pravne okvire RH. Želimo graditi demokratske standarde, ali i bolji život o životne standarde. Zato je nužno izbjegavati nacionalističke ispade zamotane u bilo kakvoj foliji, rekao je Leko. Ministar Tihomir Jakovina, koji je bio i u svojstvu izaslanika premijera Vlade RH, istakao je da je mirovna misija u Hrvatskoj najuspješnija mirovna misija UN-a u svijetu.

– Moramo biti zadovoljn što se u proteklih 15 godina u Vukovaru nije dogodio niti jedan važan međunancionalni incident, rekao je Jakovina. Predstojnica nekadašnjeg Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja Vesna Škare Ožbolt podsjetila je da poslije vojno redarstvenih akcija Bljesak i Oluja većina građana nije bila za povratak Podunavlja mirnim putem te da je takvu odluku predsjednik Franjo Tuđman. – Mirna reintegracija je hrvatski brend i to Hrvatska treba iskoristiti. Imamo na desetine ljudi koji su aktivno sudjelovali u tom procesu i njihovo je iskustvo ogromno, rekla je Škare Ožolt. U ime srpske zajednice govorio je Dragan Crnogorac, saborski zastupnik i predsjednik Zajedničkog vijeća općina, koji je rekao kako 7 od ukupno 14 točaka Erdustkog mirovnog sporazuma govori o poštovanju ljudskih prava i sloboda.

– Hrvatska se istim tim sporazumom obvezala dati posebna prava srpskoj nacionalnoj zajednici i od toga ne bi trebalo bježati nego to priznati. Srbi imaju pravo sudjelovati na visokim političkim dužnostima u ministarstvima prosvjete, kulture, unutrašnjih poslova i pravosuđa. Nadam se da će i sadašnja Vlada uvažiti to pravo te obaviti potrebna imenovanja, rekao je Crnogorac.

Piše: Branimir Bradarić/VLM

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura