Nosili smo puške kako bismo obranili Domovinu


Nosili smo puške kako bismo obranili Domovinu

Kad sam 1997. godine ovdje razgovarao s generalom Gotovinom, nisam ni pomislio kako će hrvatski branitelji i generali, časni ljudi, biti proganjani već nakon nekoliko godina, istaknuo je Čerina
U subotu je u Zavičajnom muzeju u Benkovcu otvorena izložba fotografija pod nazivom "134. domobranska pukovnija u Oluji". Izložba je pod pokroviteljstvom Grada Benkovca otvorena u povodu 17. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja". Organizirali su je Zavičajni muzej Benkovac, UHDDR i HVIDRA Benkovac.

Izložbu je otvorio Danijel Gašpar, predsjednik UHDDR Benkovac, a svim prisutnima najprije se obratio ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac, Marin Ćurković.

- Ovo je izložba o 134. pukovniji i akciji "Oluja", kada je i naš grad oslobođen. Prije 17 godina oslobođen je veliki prostor koji je bio okupiran i ova izložba predstavlja sjećanje na tu iznimno vrijednu pobjedu, do koje smo došli pod zapovjedništvom našeg generala Ante Gotovine koji je, nažalost, nevin u zatvoru. Oluja predstavlja jednu veliku pobjedu kojom su oslobođeni gradovi Benkovac i Knin. Drago nam je da se muzej može uključiti u organizaciju jedne ovakve izložbe, rekao je Ćurković, zahvalivši Josipu Čerini koji je fotografije donio iz Doma hrvatske vojske, gdje su bile izložene na promociji knjige "134. domobranska pukovnija".

- Zahvaljujući ovim fotografijama započeli smo s formiranjem Zbirke Domovinskog rata. Ovim putem pozivam sve one koji imaju dokumentaciju iz Domovinskog rata da ju donesu, kako bismo ju sačuvali u našoj zbirci, i da tako bude pohranjena za buduće naraštaje, kazao je Ćurković.

Sastavljena od branitelja samostalnih domobranskih bojni Benkovac, Obrovac i Biograd, koji su prethodno bili u 164. i 134. brigadi, 134. domobranska pukovnija imala je 2.505 članova, a osnovana je 18. kolovoza 1994. godine. Zapovjednik Josip Čerina prisjetio se kako je izgledao ulazak u Benkovac 5. kolovoza 1995. godine.

- Bila su to zaista teška vremena u kojima smo nosili puške da bismo obranili našu domovinu, a ne da bismo, kako to neki danas, misle, počinili zločin. Kad sam 1997. godine upravo na ovom mjestu razgovarao s generalom Gotovinom, prisjećajući se Oluje, nisam ni u kojem trenutku pomislio kako će hrvatski branitelji i generali, časni ljudi biti proganjani već nakon nekoliko godina. Članovi 134. pukovnije su od prvog dana bili uključeni u obranu domovine, od seoskih straža do aktivnog uključenja u obranu. Prvi smo prije 17 godina ušli u Benkovac, jer smo kao pukovnija bili najbliži. Izgubili smo jednog pripadnika, Ivana Pešuta, a 13 branitelja bilo je ranjeno, kazao je Čerina.

Izložene fotografije prikazuju tijek oslobodilačke akcije Oluja, a može ih se razgledati do 25. kolovoza 2012.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura