Neoprostiv gaf HTV-a u prijenosu izbora novog pape


HRT prekinuo program tijekom proglašenja novog Pape

U trenutku kad se na balkonu bazilike Sv. Petra pojavio kardinal Tauran i izgovorio tradicionalno „Habemus papam“ program Hrvatske radiotelevizije je ušutio.

Dok je cijeli svijet, posebice onaj katolički, s nestrpljenjem očekivao proglašenje novog Pape, u pretežito katoličkoj zemlji kakva je Hrvatska javna televizija koju plaćaju pretplatnici, treba li reći pretežito katoličke vjere, dozvolila je luksuz da u samom trenutku proglašenja novog Pape prekine program na nekoliko minuta. S obzirom na niz gafova koji su se na HTV-u dogodili u posljednje vrijeme to više ne može biti slučajno i za to trebaju odgovarati svi politički i profesionalni čimbenici koji brinu o funkcioniranju vodeće javne medijske kuće u Hrvatskoj.

U trenutku kad se na balkonu bazilike Sv. Petra pojavio kardinal Tauran i izgovorio tradicionalno „Habemus papam“ program Hrvatske radiotelevizije je ušutio. Nije se čula prevoditeljica da bi prevela riječi kardinala Taurana, nije se čuo specijalni izvjestitelj HTV-a s Trga Sv. Petra, nije se u studiju čuo ni voditelj emisije s prigodnim gostima Goran Rotim. Emitirana je jedino slika iz Vatikana. Dok su druga dva nacionalna televizijska kanala već predstavljala osobu novog pape Franje koji je po mnogim značajkama novost na vrhu Katoličke crkve s 1,2 milijarde vjernika u cijelome svijetu, gledatelji HTV-a vidjeli su samo sliku bez riječi, pa nekoliko minuta nisu ni znali tko je u stvari toliko očekivani novi papa.

To je svakako za Hrvatsku televiziju s više od pola stoljeća iskustva u emitiranju neoprostiva greška. Nikakvo objašnjenje ne može opravdati čelništvo HRT-a zbog te greške, pa vodeći ljudi hrvatske javne televizije moraju snositi posljedice. To se prije svega odnosi na glavnog ravnatelja bivšeg komunističkog Titovog omladinca i suradnika jugoslavenskih obavještajnih službi, Gorana Radmana, to se zatim odnosi na v.d. ravnateljicu Informativnog programa HTV-a Mirjanu Rakić koja je ostala poznata po tome što je na početku 2000. godine za vrijeme Račanove vlade tražila od voditeljica HTV-a da skinu križeve, ali i po tome što je i sama bila suradnica jugoslavenskih obavještajnih službi. Usput gospođa Rakić je ispunila uvjete za mirovinu, ali ju je bivši Titov omladinac Goran Radman zadržao na televiziji. To se nadalje odnosi i na v.d. urednika Informativnog programa Domagoja Novokmeta, kao i na direktore tehničkih službi HTV-a.

Odgovorni i oni koji su izabrali rukovodstvo HRT-a

Odgovornost za ovaj neoprostiv promašaj imaju indirektno i članovi tijela koji su izabrali takvo rukovodstvo Hrvatske radiotelevizije, temeljeći svoj izbor prvenstveno na aktualnoj političkoj podobnosti sadašnje vlasti u Hrvatskoj koju personificiraju predsjednik Republike Ivo Josipović i SDP kao vodeća politička stranka u Hrvatskome saboru. Tu su dakle Odbor za informiranje Hrvatskoga sabora na čelu s laburistom Brankom Vukšićem koji je saboru, uz protivljenje HDZ-a, predložio Gorana Radmana, Nadzorni odbor na čelu s profesorom Pravnog Fakulteta Viktorom Gotovcem, predsjednica Programskog vijeća HTV-a Nina Obuljen.

Kad je nedavno uz veliku medijsku galamu smijenjena urednica emisije za hrvatske iseljenika „Slika Hrvatske“ Karolina Vidović-Krišto a njezina emisija samo zbog toga što je prikazala isječke iz filma koji raskrinkavaju pedofiliju skinuta s programa, Programsko vijeće je jednoglasno bez glasa protiv osudilo Karolinu Vidović Krišto. Ona je načelno u toj emisiji u cijeloj priči oko uvođenja kontroverznog seksualnog odgoja u škole prikazala i drugu stranu problema, ali kako su članovi Programskog vijeća birani po mjerilu političke podobnosti i pravovjernosti, za njih je to bio neoprostiv profesionalni grijeh. Treba u ovom slučaju podsjetiti tko su ostali članovi Programskog vijeća. To su Ivica Maštruko, Bruno Kragić Josip Jelić, Arsen Oremović, Sandra Ravlić, Zoran Šangut. Neda Ritz i Marina Mučalo.

Najmanje što bi hrvatska katolička i ostala javnost u ovom slučaju prekida emisije o imenovanju novoga pape mogla očekivati jest isprika HTV-a zbog neoprostivog gafa, kao što je to HTV učinio prilikom emisije „Slika Hrvatske“. Štoviše to nisu dva slična slučaja, jer se u slučaju Karoline Vidović Krišto radilo o isprici maloj skupini gledateljstva koje očito podržava pedofiliju, a u ovom slučaju radi se o golemoj većini gledatelja i pretplatnika HTV-a u Hrvatskoj gdje se 86 posto stanovnika izjasnilo katolicima. Primjerenije bi međutim bilo, kad bi se radilo po demokratskim mjerilima, da netko od rukovodećeg osoblja, ukoliko imaju a očito nemaju osjećaj moralne odgovornosti, podnese ostavku, ali budući da se to ne može očekivati, bude kažnjen kao što je bila kažnjena Karolina Vidović Krišto.

Izvor: dnevno.hr

Braniteljski portal

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura