Svijeće i molitve na spomen mjestima Domovinskog rata (FOTO)


Svijeće i molitve na spomen mjestima Domovinskog rata (FOTO)PETRINJA – Izaslanici Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, Udovica Domovinskog rata, HVIDRA-e, dragovoljaca, policije i Hrvatskog domobrana 1941.-1945. danas su obišli deset spomen mjesta po Banovini.

U danu sjećanja na tragedije Vukovara i Škabrnje, prvi puta Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Grada Petrinje organizirala je paljenje svijeća i molitvu na masovnim grobnicama i mjestima pogibija branitelja i civila s područja Gline, Dvora, Hrvatske Kostajnice, Sunje i Petrinje.

Na grobljima u Glinskom Novom Selu i Sunji o stradanjima svojih sumještana govorili su Marijan Marović, Ivica Horvatić i Marijen Kolaković, Oče naš molio se uz spomenike u Gornjem Viduševcu, Baćinu uz Unu i Kostrićima kod Majura, u Strugi Banskoj zastalo se uz zajedničko spomen mjesto žrtava Drugog svjetskog rata, Križnog puta i Domovinskog rata iz Kozibroda, Kuljana, Unčana, Divuše, Golubovca, Dvora i Zamlaće.

U središtu Dvora na Uni odalo se štovanje pripadnicima Samoborske brigade, Domobranske pukovnije Sunja, udruge dragovoljaca Dubrave iz Zagreba, Tigrovima i Gromovima, a na spomeniku u Hrvatskoj Kostajnici čitana je poruka dr. Ante Starčevića „Dobro djelo učinjeno narodu ne može bez ploda, a zla djela bez kazne ostati".

Uz cestu Sunja-Sisak u Brđanima spomenik je Gromovima iz Petrinje Ivici Hrnčeviću, Alenu Glavanu i Osmanu Muratagiću i Siščaninu Žanu Marotu. Po maglovitoj Banovini obilazak je završen uz spomenik pukovniku Predragu Matanoviću i suboracima na Senjaku u Petrinji.

„Došli smo do dijela tužnih mjesta iz Domovinskog rata, sjetili se nevinih žrtava baka i djedova, mladih i djece, hrabrih branitelja. Ustalit ćemo ovakve pohode i do ostalih spomenika i masovnih grobnica.", rekao je Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje.

Tekst i fotografije: Antun Petračić
www.portal53.hr

Pogledajte fotogaleriju:

 

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura