Pamtimo svoju povijest...


Obilježavanje stradanja PHR i branitelja Josipa Jovića  - Plitvice (Foto: Arhiva)

Plitvice su na neki način ujedinile u sebi sve dotadašnje akcije specijalne policije, u Pakracu, Glini, Petrinji, Jasenovcu, Karlovcu... a pogibija Josipa Jovića, prve hrvatske žrtve daje joj iznimnu važnost. Taj isječak novije hrvatske povijesti nagovijestio je da će bitka za hrvatsku slobodu i samostalnost biti teška i krvava. Upravo će taj događaj ostati zabilježen u našoj povijesti kao Krvavi Uskrs. Stoga, ako ne naučimo dobro tu svoju povijest, mogla bi nam se ponoviti, ako na nju ne podsjećamo, zaboravit ćemo je, ako ju zaboravimo, kao da je nismo ni imali...

Taj isječak novije hrvatske povijesti nagovijestio je da će bitka za hrvatsku slobodu i samostalnost biti teška i krvava. Kasnija događanja to će i potvrditi. Upravo će ovaj događaj ostati zabilježen u našoj povijesti kao Krvavi Uskrs. Stoga, ako ne naučimo dobro svoju povijest, mogla bi nam se ponoviti, ako na nju ne podsjećamo, zaboravit ćemo je, ako ju zaboravimo, kao da je nismo ni imali...

Podsjećamo na taj događaj prije 22. godine jer akcija pripadnika za posebne namjene hrvatskog MUP-a dogodila se na sam Uskrs 31. 3.1991. kojom je ponovno uspostavljena policijska postaja na Plitvičkim jezerima. Okršaj je trajao više sati u kojoj je poginuo redarstvenik Josip Jović i ranjeno devet pripadnika Specijalne policije. Uhićeno je 29 srpskih pobunjenika, a velik broj vozila je oštećen.

U kontekstu toga srpski pobunjenici tada najavljuju "miting istine" na Plitvicama i pripajanje područja NP-a Plitivička jezera općini Titova Korenica, odnosno SAO Krajini. Uslijedile su provokacije u mjestima oko Plitvičkih jezera, a 28. ožujka Mile Martić šalje policajce iz Knina da spriječe prosvjednike koji su bili protiv pripajanja Plitvica općini Titova Korenica. Na ulazima u nacionalni park na jarbolima su izvješene srpske i jugoslavenske zastave.

Sljedeći dan, 29. ožujka, "milicajci" iz Knina zauzimaju upravne zgrade NP-a Plitvice. Tako je Izvršno vijeće Titova Korenica preuzelo nacionalni park.

Poslije takvih alarmantnih vijesti predsjednik Tuđman je donio odluku o uvođenju ustavnopravnog poretka na području Nacionalnog parka, a ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac poziva suradnike na hitne konzultacije u Zagreb.

Akciju su, pod zapovjedništvom MUP-a RH, vodili Josip Lucić, zapovjednik specijalaca iz Rakitja (kasnije "Tigrovi"), i Marko Lukić, pomoćnik ministra za specijalne jedinice i zapovjednik specijalaca iz Lučkog.

Uskrs 1991. nazvan je "krvavim" zbog ranjenih i mrtvih na Plitvicama. U okršaju na Plitvicama snage MUP-a RH zarobile su 12 srpskih pobunjenika, a među njima su bili Goran Hadžić i Boro Savić, koji će postati vođe pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji. Nakon očevida pripadnika MUP-a RH na Plitvicama su se rasporedile tenkovske postrojbe JNA koje su se pravile da "razdvajaju zaraćene strane".

Dan poslije "krvavog Uskrsa" u Plaškom je, zajedno s nekolicinom pobunjenih Srba, zarobljen i Momir Lazić, "novinar" iz Karlovca, koji je nosio motorolu s ukucanom frekvencijom na kojoj su hrvatski specijalci održavali vezu tijekom akcije. Motorola je oduzeta kao dokazni materijal, međutim, ubrzo je tajanstveno "nestala" iz PU Karlovac,...

Stoga, ako ne naučimo dobro tu svoju povijest, mogla bi nam se ponoviti, ako na nju ne podsjećamo, zaboravit ćemo je, ako ju zaboravimo, kao da je nismo ni imali...

BP/iJŽ

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura