Hrvatski svjetski kongres osudio ukidanje emisije "Slika Hrvatske"


Hrvatski svjetski kongres - konvencija

Berlin, 8. siječnja 2013. - Oštro osuđujemo kršenje slobode medija i ljudskih prava HRT-ovim ukidanjem emisije Slike Hrvatskei najavljenih “oštrih mjera” protivnovinarke HRT-a Karoline Vidović Krišto radi emisije Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?.

Poštovane dame i gospodo,
oštro osuđujemo kršenje slobode medija i ljudskih prava HRT-ovim ukidanjem emisije Slike Hrvatskei najavljenih “oštrih mjera” protivnovinarke HRT-a Karoline Vidović Krišto radi emisije Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?. Iskazujući potporu urednici i voditeljici emisije Slika Hrvatske Karolini VidovićKrišto želimo izraziti našu ozbiljnu zabrinutost stanjem demokratičnosti u Hrvatskoj, čiji deficiti se ovaj put manifestiraju u postupanju državne radiotelevizije HRT-a. Smatramo da postupanje HRT-a u ovom slučaju nije u skladu s ustavnim odredbama glede slobode medija, slobode govora i javnog nastupa, te zabranu cenzure.
Čudimo se činjenici, da se HRT u svojem priopćenju od 30.12.2012. ispričao hrvatskoj javnosti i ogradio se od stavova iznesenih u emisiji Slika Hrvatskepod nazivom Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?, koja se – kako se naglasilo - „emitira za iseljenike“, te prijetio “oštrim mjerama”protiv svoje novinarke.
Smatramo kako je isprika HRT-a neprikladna, neprimjerena i suvišna, jer se želi stvoriti dojam da je Karolina VidovićKrišto neprofesionalno ili tendenciozno radila svoj posao. Iznošenje različitih stajališta i informacija u vezi trenutno vrlo kontroverzne debate oko „rodno-spolnog odgoja“ je uobičajen postupak objektivnog informiranja građana, kojeg bi javna televizija trebala podržati! U prošlosti smo u više navrata doživljavali stvarna kršenja novinarske etike na državnoj radioteleviziji, gdje je HRT propustio očitovati se u bilo kojem obliku.
Karolina Vidović Krišto na HRT-u se većgodinama kroz svoj profesionalni rad zauzima za interese i perspektivu iseljenih Hrvata, sa svojim prilozima i emisijama integrativno informira hrvatsku i inozemnu javnost, prikazuje život kako u domovini tako i izvan nje, te doprinosi povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske, odnosno integriranju Hrvata izvan RH. Karolina VidovićKrišto izuzetno je cijenjena u iseljeništvu i zaslužuje najbolje ocjene za svoje dosadašnje emisije i svoj ukupni rad za brojno iseljeništvo. Trenutne reakcije u medijima i na društvenim mrežama pokazuju, da Karolinu Vidović Krišto i
njezin rad podržava velik broj Hrvata, što u domoviništo izvan RH, te da postoji veliko nezadovoljstvo s radom HRT-a.

Radi pripreme postupaka među hrvatskim iseljeništvom i informiranja mjerodavnih institucija EU-a te
europske javnosti molimo da nam odgovorite na sljedeća pitanja:
- Tko je i na osnovi koje odredbe odlučio da se ukine emisija Slika Hrvatske? Ukoliko je riječ o gremiju unutar HRT-a, tko su njegovi članovi?
- Zašto je se HRT ispričao hrvatskoj javnosti za emitiranje emisije Slika Hrvatske?
- Kako je Karolina VidovićKrišto po Vama “narušila pravila struke i zloupotrijebila položaj” sa svojom emisijom?

Kakve “oštre mjere” namjeravate provoditi prema novinarki HRT-a Karolini Vidović Krišto?
Ukidanjem formata Slika Hrvatskenestaje emisija, koja nije samo namijenjena hrvatskoj javnosti nego, štoviše, brojnom hrvatskom iseljeništvu po svijetu i koja je uživala visoki ugled kod istog. Ukidanje emisije i progon urednice i novinarke Karoline VidovićKrišto prouzrokovala je veliko nezadovoljstvo kod Hrvata izvan RH.
Podržavamo davno predstavljen koncept 24-satnog, višejezičnog, međunarodnog, integrativnog, multikulturnog, free-to-air programa “Slika Hrvatske”, koji bi promovirao Hrvatsku u svijetu te integrirao Hrvate izvan RH a koji bi se u Hrvatskoj redovno emitirao na četvrtom programu HRT 4.
S poštovanjem,

Mijo Marić
Predsjednik HSK

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura