Reakcija na prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske


ABH - Priopćenje

U uvodnom dijelu prijedloga spornog zakona navodi se kako će se ovim zakonom osigurati prijeko potrebita kapitalna ulaganja u Republiku Hrvatsku. Zar nam ova Vlada nije i prije više od godinu dana obećavala trenutna kapitalna ulaganja u hrvatsko gospodarstvo. Kako to možemo dovesti u relaciju s ovom pričom. Na žalost jednostavno. Radi se o čistoj floskuli čija je jedina želja zamagljivanje pogleda hrvatskoj javnosti.

U samom početku definicija kapitalnog ulaganja kroz decidirani iznos investiranog novca, a kroz vrlo labavo definiranje ostalih ključnih parametara aktivira sumnju. Smatramo da je kapitalno ulaganje ono koje strogo definira broj radnih mjesta, i što je još bitnije strogo definira iznos novonastale vrijednosti na korist hrvatskog društva, a ne u korist bogaćenja pojedinaca. Prisjetimo se da je upravo na osnovu ovih parametara predsjednica Argentine Cristina Fernandes uspjela na međunarodnom sudu opravdati nacionalizaciju privatizirane argentinske naftne kompanije.

Što se tiče samog prijedloga zakona površno ga promatrajući isti ima opravdanje. Slažemo se da je nedopustivo da kapitalna ulaganja ovise o voljama lokalnih političkih šerifa. Primjerice dva lokalna političara zbog međusobnog ne dogovora nisu dopustila ulaganje vlasnika formule 1 na grobničkoj pisti. Naša Riječanka Slavica, tadašnja supruga Bernie Ecclestone izlobirala je za projekt F1 u blizini Rijeke. No dva načelnika općina iz osobnih razloga su za ulaganja zaustavila. Promatrajući ovaj primjer i naravno masu istovjetnih slučajeva pozdravljamo ovaj prijedlog zakona.

Naša potpora ide i slučaju izvlaštenja zbog državnog interesa. Prisjetimo se novo izgrađenog rapskog trajektnog pristaništa Stinica. Isto je mjesecima bilo zgotovljeno ali izvan funkcije jer se nije mogao otkupiti dio pristupne ceste, vlasnik kojeg djela je bio Radimir Čačić. Svaki domoljub složiti će se kako takva situacija nije u interesu Republike Hrvatske. Naravno uz napomenu da naknada zbog izvlaštenja mora biti po realnom izboru oštećenoga, a nikako po svim oblicima vrijednosti manja od vrijednosti izvlaštene imovine.

Sada dolazimo na sporni dio prijedloga. Sporan je iz razloga što slučajno ili namjerno ova Vlada podvaljuje puno težu priču. Radi se o prodaji i koncesiji na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, pomorskog dobra, nepokretnog kulturnog dobra, poljoprivrednog zemljišta, javnih cesta i javnog vodnog dobra.

Doduše, ne bi mi imali ništa protiv primjerice pokretanja ribljeg ili uzgajališta školjki na pomorskom dobru. Ne bi imali niti ništa protiv pokretanja uzgoja poljoprivrednih proizvoda na državnom poljoprivrednom zemljištu. Naravno ne bi imali ništa protiv kada bi bila strogo definirana korist za Republiku Hrvatsku i njezine građane.

No, doista ne vidimo razlog da bi u koncesiju dali nepokretno kulturno dobro. Znači li to da mi sami ne znamo upravljati primjerice najmanjim gradom na svijetu, istarskim Humom, ili samim Dubrovnikom.

Također, doista ne vidimo opravdanje za dodjelu koncesija na već izgrađenu javnu cestu. Naravno znamo o čemu se radi. Plan je dati u koncesiju izgrađene auto ceste i tim novcem pokrpati državnu blagajnu do kraja mandata. Da tome nije tako govorilo bi se o javnim prometnim sustavima. Tolika je bahatost ove Vlade da nije niti pokušala prikriti očitu namjeru.

Mi se ne protivimo koncesiji na neizgrađene prometne sustave. Iskreno ćemo pozdraviti pronalazak koncesionara primjerice za dvokolosječnu ravničarsku prugu Rijeka – Zagreb pod uvjetima da je izgradi i eksploatira na prihvatljiv način i za dobrobit Republike Hrvatske i njezinih građana.

Sve manipulacije s javnim vodnim dobrom istovjetne su veleizdajničkom činu. Sada dolazimo do točke kada ipak moramo zaključiti kako se radi o služinskoj politici. Zar koncesija na javno vodno dobro znači da će primjerice vlasnik nekog teniskog terena dobiti na besplatno korištenje bliski izvor vode. Zbog čega se on potencijalno stavlja u privilegiraniji položaj od svih nas koji vodu dobivamo isključivo preko vodomjera i skupo je plaćamo. Daljnjom razradom ovog prevarantskog čina možemo napraviti scenarij punjenja boca našom izuzetno kvalitetnom vodom i plasiranje na svjetsko tržište, naravno od strane koncesionara „teniskog terena“. Sve za nisku cijenu koncesije opravdane strateškim ulaganjem čiji je iznos beznačajan u odnosu na potencijalnu zaradu. Podsjeća li Vas ovo na priču deseterostruke veće cijene saniranja banaka u odnosu na cijenu za koju su prodane?

Pozdravljamo javno pokazani otpor Crkve prema rasprodaji hrvatskog nacionalnog bogatstva, dok podršku HDZ-a tom zakonu, ne možemo tumačiti na drugačiji način nego još jednim dokazom istovjetnosti s politikom SDP-a u svim ključnim pitanjima za Hrvatsku, diktiranu od istih nalogodavaca, krupnog kapitala. Obadvije ove političke opcije nisu bile sposobne dovesti u red državnu i lokalnu administraciju, pa sada na ovakav poprijeki način žele prikriti svoju nesposobnost.

Bojimo se da je ovaj prijedlog zakona u ovakvom obliku direktan udar na hrvatsko društvo s ciljem porobljavanja, otuđenja hrvatskih prirodnih resursa, na štetu države i građana, a u korist bogaćenja pojedinaca, što u konačnici može dovesti do masovnog iseljavanja i nestanka sadašnjeg većinskog hrvatskog stanovništva s ovog prekrasnog područja. Ne treba se protiviti strateškim ulaganjima, ali ona ne smiju biti na štetu javnih dobara i ljudi, nego u njihovu isključivu korist.

Akcija za bolju Hrvatsku
dip. ing. Ladislav Turudić dopredsjednik

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura