Zbog presude suda u Strasbourgu, zločinci idu na slobodu?


Zbog presude suda u Strasbourgu, zločinci idu na slobodu?Uskoro bi se u Strasbourgu trebalo naći još nekoliko predmeta iz BiH vezanih uz ratne zločine

Presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Maktouf bi navodno uskoro trebala biti objavljena.

Posljedice presude

Prema ranijim medijskim natpisima, presudom je odlučeno da se osumnjičenima za ratne zločine treba suditi prema starom zakonu, na temelju kojega je maksimalna kazna za zločine u ratu 15 godina. Kada će sud u Strasbourgu objaviti ovu presudu, još uvijek nije poznato. Ipak, pravni stručnjaci u BiH su već analizirali što bi ova presuda značila za našu zemlju. U slučaju da presuda potvrdi ranije medijske natpise, svi procesi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, a koji su se vodili pred sudovima u BiH bi morali biti ponovljeni. Kako su nam potvrdili naši sugovornici, presuda bi primorala vlasti u Bosni i Hercegovini da sve osuđenike za ratni zločin pusti na slobodu do novog suđenja. - Ranije presude bi se poništile i osumnjičenima za zločin bi se moralo suditi prema starom zakonu, odnosno zakonu koji je vrijedio u vrijeme počinjena navodnih zločina. Deseci ljudi bi morali biti pušteni iz zatvora, osuđenici bi trebali biti pušteni na slobodu, procesi bi se ponavljali. Cijeli proces suđenja za ratne zločine bi trebalo ponavljati - rekli su nam naši sugovornici. Ističu kako će više detalja o ovoj temi biti poznato tijekom lipnja, do kada bi se u BiH trebali okončati određeni procesi vezani uz domaće pravosuđe.

Pravni stručnjaci oprezni

Neki od naših sugovornika su bili oprezniji u ocjenama presude Suda za ljudska prava u slučaju Maktouf. - Sud u Strasbourgu djeluje na znatno drukčiji način za razliku od našega pravosuđa. Jako je teško prejudicirati presudu. Stari zakon koji se odnosi na ratne zločine je predviđao i smrtnu kaznu, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih bi sud u Strasbourgu mogao odbaciti spomenutu apelaciju. Ima još nekoliko razloga zbog kojih postoji mogućnost da sud u Strasbourgu donese drukčiju presudu u slučaju Maktouf od one koja je nedavno prezentirana u domaćim medijima - oprezno govore pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali. Još uvijek nije obavljen datum kada bi sud u Strasbourgu mogao objaviti presudu u slučaju Maktouf. Jedino je sigurno kako će se pred ovim sudom sigurno naći još nekoliko predmeta koji su vezani uz ratne zločine u Bosni i Hercegovini.
www.vecernji.ba

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura