DORH nema pojma o 1150 osumnjičenih četnika za ratne zločine u Podunavlju?!


Vukovar 1991 godine

U to mjesec i pol dana meni su svašta radili. I silovali i tukli, batine smo stalno dobivali, nisu nam dali jesti. On je meni s kombinirkama izvadio četiri zuba, on, taj četnik Nedjeljko Peič. Silovali su me par njih poired njega...

Još davne 1997. godine Centar za dokumentaciju o Domovinskom ratu u Vinkovcima je izdao publikaciju koja prati ratna zbivanja u Podunavlju 1991 - 1995.g. u kojoj su objavljena imena preko 1150 pripadnika vojnih i paravojnih jedinica srpske okupacijske vojske koji su osumnjičeni da su na navedenom području počinili ratne zločine.

Publikacija je rađena na temelju dostupne dokumentacije o pokrenutima istragama i kaznenim procesima protiv osoba koje su u publikaciji navedene.

Tu napominjemo da navedene osobe nisu mogle biti obuhvaćene abolicijom jer ' abolicija ne oslobađa one pripadnike vojnih i paravojnih postrojbi koji su počinili zločine'. Iako je i sama abolicija nezakonito i neustavno provedena, jer imena aboliranih četnika nikad nisu objavljena u Narodnim novinama što bi trebalo da se poštivao zakon.
Kako je od objavljivanja publikacije prošlo dugih 16 godina zanimalo nas je do kuda se s procesuiranjem osumnjičenih došlo te da li je ijedna osoba s tog popisa,napominjemo navedeno ih je imenom i prezimenom 1150, procesuirana i kakve su presude donesene.

Ovo pitanje smo postavili Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, a njihov odgovor nas je u najmanju ruku zbunio. - O konkretnim predmetima protiv konkretnih osoba a protiv kojih su podnijete točno određene kaznene prijave, Vaša pitanja uputite nadležnim državnim odvjetništvima.Za informacije o pravomoćnim sudskim presudama obratite se nadležnim županijskim sudovima. Dodajemo, kako državna odvjetništva nisu ovlaštena davati podatke iz kaznene evidencije pojedinih osoba.

Nije nam jasno kako nas DORH kao vrhovno tijelo nema informacija o postupcima i kaznenim prijava na cijelom području RH te nas upućuje na 'nadležna državna odvjetništva'.
Iako smo u upitu naveli gdje su se navedeni zločini dogodili te naveli publikaciju gdje sve lijepo piše 'crno na bijelo' u DORH-u su se očito odlučili igrati 'na sigurno i po slovu zakona' te se elegantno ogradili do svega.

Za ilustraciju samo čemo navesti neka potresna svjedočenja iz navedene publikacije.

'Svjedok, Hrvat, civil rođen !931. godine, živio u Berku, općina Vukovar. Za vrijeme napada JNA i četnika bio u selu gdje je i zarobljen: - U početku sam primijetio srpske straže. Primjetio sam i da su se i sastajali. Ti sastanci su se održavali u više kuća. Držali su četničku stranu. Vojska je dolazila k njima. Govorili su protiv Hrvatske. Samo su vikali 'ustaše, ustaše'. Komandant njihovog kriznog štaba zvao se Živko Momić. On je prije bio poljoprivrednik. Napad na selo bio je 2. rujan 1991. Željko Perenčević, moj susjed Srbin, je baš prolazio i doviknuo mi da ide vojska i da će nas sve pobiti. Uto je došla vojska. Tu nije bilo hrvatske vojske. Zajedno s vojskom su došli seljani iz Banovaca, Orolika, Negoslavaca i Laza. Došli su s tenkovima i okupirali cijelo selo. Htjeli su napraviti borbu, a nisu imali s kim. Civili koji su bili u selu počeli su bježati kroz polje. Našli smo ih poslije četvoricu ubijenih. Bilo je i nekoliko ranjenih, oni su pohvatani i otjerani u logore...'

'Svjedok, branitelj Vukovara, Hrvat rođen 1930., živio u Vukovaru, gdje je zarobljen i odveden u logor Stajićevo: - Dana 19. studenog 1991. bio je skup svih koji nisu išli na proboj. Ti su se povukli na određena zborna mjesta gdje su i zarobljavani. Ujutro u 9 sati otišao sam u bolnicu. oko 18 sati nas je okružila vojska JNA. Poslije su došli četnici bili su u uniformama, imali su beretke i tompsone. Tu je bio Mirko Vojnivić-Čapalo. Vidio sam i druge koji su trčali okolo, a to su Mile Skundžić-Mićo, Nešo Vojnović, Nediljko Vojnović. Sortirali su jedne lijevo, jedne desno. Sortirali su i po tome tko ima rođake u Negoslavcima. Tu sam prvi puta vidio da su nekoga ubili...

'Svjedokinja, Hrvatica rođena 1945. godine, bila je u sastavu civilne zaštite. Zarobljena je u Vukovaru odakle su je srpske paravlasti prebacile u Dalj gdje su je na sve moguće naćine mučili: - Ja sam bila zarobljena 17. studenog 1991. u Vukovaru kod bolnice. U onim momentima nisam mogla prepoznati nikoga. Kupili su nas u maricu. Bilo je više jugovojske, ali ne toliko koliko četnika, onih s kokardama. U to mjesec i pol dana meni su svašta radili. I silovali i tukli, batine smo stalno dobivali, nisu nam dali jesti. On je meni s kombinirkama izvadio četiri zuba, on, taj četnik Nedjeljko Peič. Silovali su me par njih poired njega...'

Ovakvih svjedočanstva ima još i sva su potresna i teška za čitanje te ponovo postavljamo pitanje ZAŠTO HRVATSKE INSTITUCIJE ŠUTE PORED OVOLIKO DOKAZA?
Istina je da rat na ovim prostorima nikada neće završiti dok god se neki koji su počinili zvjerstva ne privedu pravdi. Ma što političari govorili o tome.

Spisak osumljičenih pripadnika vojnih i paravojnih jedinica srpske okupacijske vojske možete pročitati na stranicama portala stop progonu hrvatskih branitelja

Autor: Dražen Krajcar

ODGOVOR DORH-a možete pročitati OVDJE

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura