Okrugli stol: povećati učinkovitost u procesuranju ratnih zločina


Okrugli stol:  učinkovitost u procesuranju ratnih zločina (Foto: FaH/ Damir SENČAR /ds)

ZAGREB, 28. ožujka 2013. - Hrvatska treba povećati učinkovitost u procesuiranju ratnih zločina te kroz nepristrano pravosuđe osigurati kažnjavanje počinitelja ratnih zločina, a zaštitu i obeštećenje civilnih žrtava, istaknuto je na okruglom stolu koji se na temu "Kako povećati učinkovitost suđenja za ratne zločine i osigurati pravo na djelotvoran pravni lijek žrtvama" danas održava u Novinarskom domu.

"Neovisno i nepristrano pravosuđe uvjet je bez kojega se ne mogu osigurati temeljna ljudska prava", poručio je Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, koji je uz Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava organizator okruglog stola.

Pusić je naglasio kako o nepristranom pravosuđu ovisi "hoćemo li imati zdravo ili društvo sklono ozbiljnim bolestima", te da njegove odluke imaju nemjerljiv utjecaj na javno mnijenje, odnosno svijest građana.

U tom je smislu spomenuo nedavne izjave Zdravka Mamića i Ruže Tomašić, koje su u javnosti označene kao govor mržnje. Ispričao je kako je za nedavnog gostovanja na HRT-u čuo da je portir Ruži Tomašić rekao kako njezine izjave da su u Hrvatskoj gosti svi osim Hrvata podupire pola Hrvatske, ali da se to ne usude javno reći.

"Uvjeren sam da nije pola Hrvatske, ali i da dio to stvarno misli i da to neće nestati ulaskom u EU. To je nešto s čime ćemo se morati suočavati dugi niz godina", poručio je Pusić.

Voditeljica Documente Vesna Teršelič također je naglasila važnost procesuiranja svih ratnih zločina, bez obzira koja ih je strana počinila, te obeštećenje svih civilnih žrtava rata, unatoč tomu što je zbog odmaka vremena i zataškavanja zločina to sve teže provesti.

"Posljedice neprocesuiranja i zataškavanja još se uvijek osjećaju. Pravosuđe se izdiglo iz tog gliba, ali i dalje svjedočimo izjavama poput onih Ruže Tomašić i Zdravka Mamića, svjedoci smo govora mržnje kojim se još uvijek doziva vrijeme kada su zločini zataškavani", kazala je.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin istaknuo je kako sudstvo mora osigurati da ni jedan zločin, posebno oni ratni koji imaju posebnu težinu, ne prođe nekažnjeno, te žrtvama rata osigurati satisfakciju "u užem i širem smislu, ali i društvu u cjelini".

Sudstvo se, dodao je, mora posvetiti satisfakciji žrtava te njihovoj zaštiti i pripremi za svjedočenja na sudu. "Mogu jamčiti da će sudstvo svoju ulogu odigrati profesionalno i nepristrano", poručio je Hrvatin.

I pomoćnik ministra pravosuđa Gordan Markotić istaknuo je važnost snažne potpore i zaštite žrtvama, izvijestivši kako bi 1. srpnja s radom trebao početi Centar za potporu svjedocima u kojemu će stručni volonteri pomagati svjedocima suđenja za ratne zločine te ih pripremati za raspravu.

Šef Delegacije EU u RH Paul Vandoren rekao je kako i posljednje izvješće europskog monitoringa svjedoči kako je Hrvatska puno napravila u jačanju vladavine prava, da su njezini napori prepoznati u Europskoj komisiji, te da vjeruje kako će Hrvatska u tom smjeru i nastaviti.

"Prioritet mora biti da žrtve dobiju svoju satisfakciju, a počinitelji budu adekvatno kažnjeni", rekao je, dodavši da u tom smislu i gleda na suđenje za ratni zločin u Varivodama koje bi, smatra, moglo imati veliki utjecaj i na druga suđenja za ratne zločine.

(Hina) xtr yrkor

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura