Tužitelji iz BiH i Srbije razmatraju moguće ustupanje slučajeva ratnih zločina


Ilustracija

SARAJEVO, 2. travnja 2013. - Predstavnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Posebnog tužiteljstva za ratne zločine Srbije u utorak su u Sarajevu razgovarali o suradnji u istragama o nekim slučajevima ratnih zločina, a tom su prigodom imenovani i stalni časnici za vezu.

Predstavnici Tužiteljstva BiH i srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine prije dva mjeseca su potpisali poseban protokol koji omogućuje ustupanje dokaza odnosno procesuiranja slučajeva ratnih zločina, a nakon sarajevskog sastanka, koji je održan iza zatvorenih vrata, priopćeno je kako će časnik za vezu s bosanskohercegovačke strane biti voditeljica posebnog odjela za ratne zločine Vesna Budimir, dok će srbijansku stranu u uzajamnim kontaktima ubuduće zastupati tužitelj Milan Petrović.

Bosanskohercegovački i srbijanski tužitelji konkretno su razgovarali o slučaju "Tuzlanska kolona" kojega pravosudne vlasti u BiH žele preuzeti od tužiteljstva u Beogradu. Riječ je o zbivanjima iz svibnja 1992. godine kada je došlo do sukoba između pripadnika JNA koji su se povlačili iz Tuzle i pripadnika Teritorijalne obrane i policije BiH. Srbijansko tužiteljstvo tereti veći broj tadašnjih političkih i vojnih te policijskih zapovjednika iz Tuzle da su odgovorni za smrt više pripadnika JNA.

Zbog tog je slučaja 2007. godine u zračnoj luci u Beogradu uhićen i potom pred beogradskim sudom osuđen na dvanaest godina zatvora ratni predsjednik općinskog vijeća Tuzle Ilija Jurišić. Prvostupanjska presuda u tom je slučaju poništena, a naloženo je ponovljeno suđenje koje upravo traje u Beogradu, a Jurišić, koji se brani sa slobode, redovito se pojavljuje na ročištima.

Tužiteljstvo BiH predložilo je srbijanskim kolegama da mu se prepusti slučaj Samira Honde, bivšeg pripadnika Armije BiH, koji je krajem ožujka uhićen na graničnom prijelazu sa Srbijom pod sumnjom da je odgovoran za ratne zločine. Tjeralicu za Hondom raspisala je srbijanska policija tereteći ga da je zlostavljao Srbe zatočene u logoru Čelebići kod Konjica. Kako je navelo Tužiteljstva BiH, trenutačno se razgovara o tome je li moguće njegovo izručenje iz Srbije i eventualno procesuiranje u BiH.

(Hina) xrmav ybr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura