Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata (u prilogu)


Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Ministarstvo branitelja otvara internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (Narodne novine, broj: 174/04, 92/05, 2/07, 107/07, 65/09, 137/09, 146/10 i 55/11).

Ovim se Zakonom nastoje popuniti pravne praznine u regulaciji prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na koje je tijekom godina ukazivala praksa, a u opsegu koji omogućavaju trenutno postojeća proračunska sredstva. Tako se npr. Nacrtom prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, između ostalog, određuju definicije za pripadnike borbenog i pripadnike neborbenog sektora; regulira se status pripadnika naoružanih odreda Narodne zaštite i osoba koje su tijekom Domovinskog rata obavljale radnu obvezu; povoljnije se reguliraju prava udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata; priznaje se status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i hrvatskim braniteljima koji su imali nečastan otpust iz Hrvatske vojske, a koji su naknadno sudjelovali u operacijama iste ili su dragovoljno pristupili Oružanim snagama Republike Hrvatske (sukladno praksi Upravnog suda Republike Hrvatske i Visokog upravnog suda Republike Hrvatske); propisuje se pravo prednosti pri zapošljavanju i osoba zaposlenih na određeno vrijeme pod uvjetom da se na natječaj nisu javile nezaposlene osobe kao i visoke novčane kazne za tvrtke koje ne zaposle hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata; propisuje se pravo na stambeno zbrinjavanje za dragovoljce iz Domovinskog rata koji nisu ostvarili status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata; te se stvaraju preduvjeti za objavu Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Ministarstvo ovim putem poziva zainteresiranu i stručnu javnost da putem Obrasca dostavi svoje prijedloge, primjedbe i mišljenja u razdoblju od 10. listopada do 24. listopada 2012. godine na adresu e-pošte: savjetovanje@branitelji.hr.

Izvor: Ministarstvo branitelja

PrilogSize
Zakon o izmj. i dop. Zakona o HB_10-12_bez.pdf196 KB
Zakon o izmj. i dop. Zakona o HB.doc1.28 MB

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura