Đakić: HDZ će pred Ustavnim sudom "rušiti" objavu Registra branitelja


Josip Đakić - Zastupnik u Saboru RH

ZAGREB, 29. studenog 2012. (Hina) - HDZ-ov zastupnik Josip Đakić najavio je danas da će njegova stranka ustavnim tužbama pokušati "srušiti" zakonsko rješenje kojim se omogućava objava, po njegovom mišljenju, po Ustavu zaštićenih tajnih osobnih podataka iz Registra hrvatskih branitelja, a ne prođe li taj zahtjev na Ustavnom sudu, najavio je i podnošenje osobnih tužbi protiv svih koji su inicirali objavu Registra.

"Zakon je protuustavan i mi ćemo sigurno tražiti ocjenu ustavnosti, s obzirom da zakon svakome jamči tajnost osobnih podataka", poručio je Đakić u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Vladi je zamjerio da je, kako bi objavila podatke iz Registra, skinula klasifikaciju s popisa branitelja koje su izradili MORH i MUP.

"Niste se držali Zakona o zaštiti osobnih podataka i sigurni smo da ćemo, ako Ustavni sud ne ocijeni da će vam ovo pasti, podnositi osobne tužbe protiv vas koji ste inicirali ovakav zakon", poručio je Đakić ministru branitelja Predragu Matiću.

Matić mu je uzvratio kako je, izgubi li spor na osnovu osobne tužbe, spreman ići i u zatvor. "Devet mjeseci sam bio u srpskim koncetracijskim logorima, nije mi bilo lako, ali siguran sam da će mi u Remetincu biti lakše i ako budem imao novaca hranit ću se u Baltazaru", poručio je Đakiću.

Protiv objave podataka iz Registra izjasnio se i HDZ-ovac Davor Ivo Stier, pozivajući Vladu da tom objavom ne narušava sigurnost onih koji su časno branili svoju domovinu, te ne ugrožava nacionalnu sigurnost, već da, imaju li ih, objave samo podatke o lažnim braniteljima.

"Ovom politikom želite ispolitizirati pravosuđe za ispunjenje nekih političkih ciljeva koje niste uspjeli ranije ostvariti", poručio je vladajućima.

Matić mu je odgovorio kako Registar branitelja ima dvojaku ulogu - častan je i ponosan popis za one koji tamo pripadaju, a izuzetno sramotan za sve one kojima tamo nije mjesto. "Ako su svi od 501.666 osoba na popisu časni i pošteni hrvatski branitelji nitko sretniji od mene", istaknuo je.

Ministru je replicirao i njegov prethodnik na čelu Ministarstva branitelja, HDZ-ovac Tomislav Ivić, ističući da ni jedna država na svijetu nije objavila popis pripadnika svojih ratnih postrojbi.

Na to mu je Matić uzvratio kako je, primjerice, Kanada objavila popis svih svojih ratnih veterana, upitavši HDZ-ovce treba li, po njihovoj analogiji, pogledati i koja je zemlja osudila svog bivšeg premijera.

"Radi se o popisu hrvatskih branitelja, a ne zločinaca", naglasio je ministar, upitavši HDZ-ovce je li u zatvoru završio neki od branitelja nakon "divlje" objave Registra, te napominjući da su neke ratne postrojbe izdale svoje monografije u kojima su navele više podataka nego što ih se ovim zakonom planira objaviti.

Saborsku raspravu klubova o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji obilježavaju brojne replike, uglavnom između HDZ-ovih zastupnika i ministra Matića, gotovo isključivo vezane uz objavu podataka iz Registra.

(Hina) xtr/xibob yaz

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura