Upitna objava registra branitelja do Božića?


Upitna objava registra branitelja?

Iako je saborski Odbor za ratne veterane danas trebao raspravljati o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja, koje bi trebale omogućiti objavu registra branitelja, do rasprave danas nije ni došlo jer Odbor nije imao kvorum

Na sjednici Odbora za ratne veterane, koja se trebala održati u popodnevnim satima u 13.30, pojavili su se samo predsjednik Odbora Josip Đakić te HDZ-ovci Tomislav Ivić i Zvonko Milas. Na sjednici se nije pojavio nitko od članova iz redova vladajućih te dio članova iz redova oporbe. Točnije, na sjednicu nisu došli SDP-ovi Josip Benčić, Željko Mirković, Damir Rimac, Zdravko Ronko, Željko Sabo i Franko Vidović, HNS-ov Boris Blažeković, HDZ-ov Milijan Brkić, HDSSB-ov Dražen Đurović te Ruža Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević.

Čak se sedam članova Odbora ispričalo da ne može doći. Željko Sabo ispričao se dužnostima koje ima kao vukovarski gradonačelnik, a sličan problem imao je i gradonačelnik Vrboskog Željko Mirković. S druge strane, Ruža Tomašić Odbor je obavijestila da ne može po ovakvom vremenu autom doći iz Dubrovnika te da u Zagreb stiže avionom u popodnevnim satima.

'Ostali su tajniku Odbora javili da - imaju obaveze. Nitko nije rekao kakve obaveze. Ako je predsjednik Sabora rekao da se ovaj tjedan radi od ponedjeljka do petka, onda se mora raditi od ponedjeljka do petka, a ako žive izvan Zagreba, mogli su doći jučer u Zagreb', kazao je predsjednik Odbora Josip Đakić.

Naime, iako nije uobičajeno da se saborske sjednice održavaju ponedjeljkom, zbog količine točaka na dnevnom redu predsjednik Sabora Josip Leko sjednicu je sazvao i za danas s početkom u 15 sati, pa su se i članovi Odbora za ratne veterane morali pojaviti i na saborskoj sjednici.

Trojcu iz HDZ-a koji se pojavio na sjednici Odbora nije se svidjelo ni što nije bilo onih koji uz dužnost saborskog zastupnika vrše i dužnost gradonačelnika.

'Krajnje je vrijeme da se regulira mogu li župani i gradonačelnici sjediti u Saboru', ljutito je prije početka sjednice komentirao HDZ-ov Tomislav Ivić.

Predsjedniku Odbora Đakiću nije bilo jasno zašto se članovi ranije nisu ispričali da ne mogu doći, s obzirom da su već u petak obaviješteni da je sjednica sazvana za ponedjeljak. 'Mi sad nemamo kvorum, a može nam se dogoditi da nam već u utorak (sutra, op. a.) ta točka bude na raspravi u Saboru', komentirao je Đakić prije same sjednice.

Naime, Sabor, sukladno Ustavu, radi još samo ovaj tjedan, zbog čega će vladajući nastojati raspraviti što više zakona koje je Vlada poslala na drugu stranu Markovog trga. Među njima su i izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja, za koje je ministar branitelja Predrag Matić Fred već najavio da će biti donijete prije Božića, čime bi Kukuriku koalicija ispunila svoje predizborno obećanje.

Međutim, ako se pita Đakića, i to bi moglo doći pod upitnik.

'Danas nema termina, sutra i u srijedu sve su dvorane zauzete. Tako da ja neću sazvati sjednicu Odbora jer nemam gdje i nemam kada. Da zasjedamo na hodniku, možda? To ne dolazi u obzir', kazao je Đakić, poručivši da neće dozvoliti vladajućoj većini da o tome, bez rasprave na matičnom odboru, raspravlja na samoj plenarnoj sjednici.

Naime, sukladno poslovniku Sabora, 'prije rasprave o prijedlogu zakona na sjednici Sabora, predsjednik matičnoga radnog tijela dužan je prijedlog zakona uvrstiti u dnevni red sjednice radnog tijela i provesti raspravu'.

Autor: Maja Šurina

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura