U srijedu objava Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata


Registar branitelja

ZAGREB, 14. prosinca 2012. - Ministarstvo branitelja objavit će u srijedu, 19. prosinca, Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nakon što su zakonskim izmjenama danas u Hrvatskom saboru ostvareni svi preduvjeti za javnu dostupnost popisa hrvatskih branitelja iz braniteljskog Registra.

U 12,30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu Registar će predstaviti ministar branitelja Predrag Matić, dok će svoje ratne putove, uz ministra branitelja, objaviti i ministar obrane Ante Kotromanović te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, priopćeno je iz Ministarstva.

Izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz Domovinskog rata omogućuje se javna dostupnost u elektroničkom obliku imena branitelja, imena jednog roditelja, prezimena, godine i mjesta rođenja, ukupnog broja dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, prikazani po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji će se moći objaviti samo uz pisani pristanak branitelja, nalazit će se naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok će pomoćni podaci iz Registra služiti za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama.

Bit će omogućeni i povoljniji uvjeti za obiteljsku mirovinu u pogledu godina života udovica umrlog Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) I. i II. skupine, kojemu je do smrti bilo priznato pravo na doplatak za pomoć i njegu druge osobe.

Status hrvatskog branitelja moći će ostvariti osoba kojoj je u odgovarajućem postupku utvrđeno samovoljno napuštanje postrojbe ili napuštanje bez dopuštenja nadležnog zapovjednika ako se ponovno odazvala mobilizaciji ili dragovoljno pristupila Oružanim snagama te službu završila s časnim otpustom.

Pravo na stambeno zbrinjavanje ostvarit će i dragovoljci, pripadnici borbenog sektora, koji nisu stekli status HRVI, a u ratu su proveli najmanje dvije godine.

(Hina) xpp/xvl ymć

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura