Objavljen Registar - kreće potraga za lažnim braniteljima! (VIDEO)


Objavljen Registar - kreće potraga za lažnim braniteljima

Objasnio je Matić, svjedočeći vlastitim ratnim putom kako ući u trag svim pravim i lažnim braniteljima. Sigurno će i među braniteljima biti onih kojima ratni put nije točno zaveden, ali sve se može popraviti, kazao je Matić.

Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata od danas je dostupan javnosti na internetskoj adresi https://registar.branitelji.hr/. Ministar branitelja Predrag Matić na prigodnoj svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti istaknuo je da je riječ o najčasnijem popisu u hrvatskoj povijesti te da su imena koja čine Registar u samom temelju Hrvatske. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Objavom registra javnosti su u elektroničkom obliku postali dostupni ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u. U posebnom dijelu Registra, koji se objavljuje samo uz pisani pristanak branitelja, bit će naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravnim osobama.

Objasnio je Matić, svjedočeći vlastitim ratnim putom kako ući u trag svim pravim i lažnim braniteljima. Sigurno će i među braniteljima biti onih kojima ratni put nije točno zaveden, ali sve se može popraviti, kazao je Matić. Svjestan je da će njegov ratni put mnoge najviše zanimati. Kazao je da - 'dok je bio savjetnik ministrice Kosor, bio je junak Domovinskog rata i heroj Vukovara'. Otkako sam kod predsjednika Josipovića, onda sam dezerter, ali to služi njima na čast. Pravna država radi i za mene, poručio je Matić.

Svoj su put pokazali i ministri obrane Ante Kotromanović i unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Treba pošteno reći da brojka koju smo slušali o stotinama tisuća nije prava. I vrijeme je napokon da razlikujemo prave Hrvata od pravih Hrvata, od onih koji su se tukli u prsa i na račun toga se našli na ovoj listi i onih koji su se zaista borili, rekao je Ostojić.

Još uvijek će mnogi branitelji hodati od šaltera do šaltera i dokazivati svoj status. Kad smo pokrenuli to stvaranje registra, onda je bila namjera registra da pomogne branitelja, ali on je ostao, na žalost, na razini političkog prepucavanja, izjavio je zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković. Hrvati su u zadnjih 150 godina vodili najčistiji rat. To je bit, ne registar branitelja, to nije vrijedno komentara, poručio je umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo. General Rahim Ademi izjavio je kako je osobno za objavu Registra branitelja. To smo trebali napraviti još odavno, ne bi bilo nikakvih pitanja, nema tu nikakve tajne. Ja san ponosan da sam bio u Domovinskom ratu, moje ime i prezime nek se nađe bilo gdje, dodao je.

Čije se pravo, a čije krivo ime našlo u registru za vječnost, sad se napokon zna. Hoće li se time smanjiti broj lažnih branitelja, tek će se vidjeti. Svima koji su se okoristili statusom branitelja, pokucat će na vrata policija i pravosuđe.

Saznali smo tako da među 11 Tuđmana sa statusom branitelja, nema prvoga predsjednika Franje Tuđmana, a na popisu je njegov sin Miroslav. Status branitelja imaju mnogi bivši i sadašnji ministri - Gojko Šušak, Tomislav Karamarko, Darko Milinović, Petar Čobanković, Vladimir Šeks, Rajko Ostojić, Željko Jovanović, Tihomir Jakovina, a tu je i Damir Kajin. U svakom slučaju, mnogo materijala za rasprave i politička prepucavanja u idućim danima.

HRT.hr


Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura