Savo Štrbac podržao registar: "to će olakšati identifikaciju hrvatskih ratnih zločinaca"


Savo Štrbac (Foto: srna.sr)

BEOGRAD, 20. prosinca 2012. - Direktor Dokumentacijsko-informacijskog centra “Veritas” Savo Štrbac pozvao je danas hrvatske veterane da se ugledaju na svoje ministre i objave svoj “ratni put”, jer bi to olakšalo identificiranje odgovornih za ratne zločine počinjene nad Srbima.

Štrbac je u izjavi za Srnu pozdravio objavljivanje registra hrvatskih veterana koji je od danas dostupan u elektroničkom obliku, ali bez podataka o ratnom putu.

“Sa nestrpljenjem smo očekivali dugo najavljivani registar. Dobro bi nam došlo kada bi se svi ohrabrili da, kao što su to učinili ministar branitelja, odbrane i policije, objave svoj kompletan ratni put, jer bi to olakšalo identifikaciju počinilaca”, rekao je Štrbac.

On je poručio da bi “Veritasu” i svima kojima je stalo da se ratni zločini procesuiraju “trebali ti podaci, s obzirom na to da veliki broj ratnih zločina koje su počinili pripadnici hrvatske vojske i policije još nije otkriven”.

Štrbac je podsjetio da samo prema podacima Amnesty Internationala postoji više od 500 događaja koji upućuju na ratni zločin nad Srbima i nalaze se još u predistražnoj i istražnoj fazi, a postupak se vodi protiv NN lica.

“S obzirom na to da očigledno nema volje kod njih da se to istraži do kraja, ovaj registar će pomoći nama koji hoćemo i želimo da se to istraži da povežemo te zločine i događaje sa određenim jedinicama i pripadnicima tih jedinica”, rekao je Štrbac.

Direktor “Veritasa” rekao je da je aktualni hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović, koji se ohrabrio da navede podatke o ratnom putu, “bio pomoćnik Ante Gotovine”.

“Njhova je jedinica – Splitska gardijska brigada poslije `Oluje` i zločina koje je počinila u kninskoj krajini prešla i u Republiku Srpsku i zna se da su te jedinice počinile zločine po Republici Srpskoj, najviše u Mrkonjić Gradu, kao i da su protiv Kotromanovića i /Ante/ Gotovine podnesene krivične prijave za zločine koje su njihove jedinice počinile na području druge države – BiH”, rekao je Štrbac.

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je na svečanosti povodom objave registra u Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu, da je to “najčasniji popis u hrvatskoj istoriji” i da su imena iz tog registra “u samom temelju” Hrvatske.

Svečanosti povodom objavljivanja registra prisustvovao je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je istakao da “objava registra ne ugrožava nikoga” i poručio da je to “čast onih ljudi koji su odbranili domovinu”.

Srna, 19.12.2012.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura