Đakić: Registar branitelja nije trebalo objaviti


Josip Đakić - Predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik HDZ-a

OPATIJA, 20. siječnja 2013. - Saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić danas je izjavio kako i dalje smatra da Registar branitelja nije trebalo objaviti jer su se i do sada provodili postupci protiv "onih koji su zalutali u popis hrvatskih branitelja", te je najavio zahtjev za ocjenu ustavnosti zakonsklih odredbi kojima je omogućeno objavljivanje Registra.

"Ostajem i dalje pri svom mišljenju da je Registar branitelja dokument koji je striktna tajna Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova. U njemu postoje ljudi koji ne zaslužuju da se njihovim imenima briše pod i ne zaslužuju, zbog onoga što su činili za Hrvatsku, da budu predmet nečijih osuda ili progona", rekao je Đakić odgovarajući u Opatiji na pitanja novinara je li promijenio mišljenje o Registru branitelja u kontekstu napisa o branitelju "lažnom ratnom invalidu" u Večernjem listu.

Večernji piše o nepravomoćnoj presudi 53-godišnjem Zagrepčaninu, "lažnom ratnom invalidu", po kojoj bi, nakon pravomoćnosti, morao vratiti više od 308.000 kuna koje je stekao temeljem statusa 60-postotnog ratnog vojnog invalida.

Naglasio je da smatra da i najnoviji postupak o kojem se danas govori traje već dulje vrijeme, a da je sud sada donio presudu, "kao i svima onima koji su u proteklom vremenu brisani iz Registra hrvatskih branitelja."

"U dogovoru s kolegama zastupnicima, te u dogovoru s predsjednikom kluba i predsjednikom stranke, podnijet ćemo zahtjev za ocjenu ustavnosti ovoga zakona koji nije dobar," rekao je Đakić.

Objava Registra branitelja omogućena je izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Govoreći o postupcima protiv lažnih branitelja, Đakić je rekao da je "i u dosadašnjoj proceduri, u tihim postupcima, 2700 onih koji su eventualno zalutali u popis hrvatskih branitelja."

Đakić je još kazao da je, prema svjedočenjima nekih branitelja, upitno i nekoliko mjeseci braniteljskog statusa ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića.

Predsjednik HDZ-ova Odbora za branitelje Željko Dilber izjavio je novinarima da ni u kom slučaju ne bi povezao objavu registra branitelja s istragom lažnih branitelja.

"Od prvog dana tvrdim i stojim iza toga da treba utvrditi lažne branitelje i, dapače, sankcionirati ih i kazneno goniti. Međutim, to nema veze s objavom Registra i sve se to moglo raditi i bez njegove objave", rekao je Dilber dodavši da su i on osobno i i braniteljski odbor HDZ-a-a pozivali institucije države da provedu istrage.

(Hina) xhsup yjn

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura