Poginulom branitelju "oteli" 210 dana ratovanja


Milan Čorić ogorčen je što su zakinuli njegovog palog suborca Nenada /Duje Klarić / Cropix

Srce me boli što je moj prijatelj i suborac Nenad Zoroja dao život za ovu zemlju, a sveli su ga na 10 dana ratnog puta - potreseno nam je na početku našeg razgovora kazao Milan Čorić (44) iz Splita, sudionik Domovinskog rata i jedan od branitelja koji su do posljednjeg dana ostali braniti Vukovar.

Naš sugovornik vlasnik je privatnog obrta sa zvanjem civilnog pilota, završenim prometnim fakultetom i tečajem privatne škole za pilote u Zagrebu. Odmah na početku Domovinskog rata priključio se dragovoljcima te je prvo bio u HOS-ovu kampu na splitskom Žnjanu, koji je bio organiziran u privatnoj kući.
U Klubu Vukovaraca

Nakon toga je s dva suborca otišao do Petrova polja na drniškom području. Ubrzo se priključuje 114. brigadi, a nakon svih terena po Dalmaciji sa svojim prijateljem Nenadom, tada starim 22 godine, otišao je u Zagreb u Klub Vukovaraca odakle su otišli u Slavoniju gdje su se borili kao pripadnici 109. vinkovačke brigade.

– Nakon pada Vukovara priključili smo se Prvoj brigadi “Tigrovima” kojima je baza bila u Rakitju. Zbog privatnih poslova morao sam nakratko otići u Split kada me nazvala Nenina majka i kazala kako je s još 10 suboraca poginuo u akciji pokraj Novske. Prvo su se vodili kao nestali, a ubrzo se doznalo da su ubijeni. Neno je tada imao brata Tihomira od 16 godina i majku, a otac mu je već prije preminuo – prisjeća se Milan Ćorić.
Još svježa sjećanja

Tihomiru Zoroji još su svježa sjećanja na bratovu pogibiju:
– Njihova tijela nađena su tek 10 dana nakon akcije, 20. prosinca 1991. godine. Majka i ja pokopali smo ga u obiteljskoj grobnici u Varaždinu. Već tada je moj brat imao u evidenciji samo 10 dana ratnog puta, i to iz razdoblja kada je bio u “Tigrovima”. Onih četiri mjeseca koja je bio u 114. brigadi, zatim tri mjeseca u 109. brigadi nisu mu nigdje evidentirani. Majka je sve do svoje smrti pokušavala ispraviti tu nepravdu. Njoj nije bila važna mirovina koju je dobila kao roditelj poginulog branitelja već je željela da se našem Nenadu prizna sve vrijeme provedeno u ratu – ogorčen je.

– Nenina majka umrla je od tuge, koja i mene danas razdire kada vidim objavljeni registar u kojem je on sveden na 10 dana, a trebao je imati upisano najmanje 220 dana. Moj ratni put u registru također je samo tri mjeseca u borbenom sektoru, a bio sam više. Također sam bio i u neborbenom sektoru, ali nigdje to nije zabilježeno. Neke od tih podataka o nepravilnostima poslao sam i Fredu Matiću, ali nije mi odgovorio – govori Milan ne uspijevajući zadržati suze.

Ista tuga tišti i Tihomira koji zbog loše financijske situacije teško sebi može priuštiti putovanje do Varaždina.
– Nikoga nije bilo briga što ja nemam novca za otići jednom godišnje na bratov grob. Nitko mi nije pomogao naći posao te sam se tek nedavno uspio zaposliti na radnome mjestu gdje sam i prijavljen.

Obiteljska mirovina je nakon smrti majke obustavljena jer na nju imaju pravo samo roditelji, supruge i djeca poginulih branitelja. Braća i sestre nemaju to pravo, a nije mi niti stalo do toga jer ja mogu raditi. Boli me nepravda prema mojem mrtvom bratu, ista nepravda koja je usmrtila i moju majku – zaključuje brat poginulog branitelja.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Braniteljski portal

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura