Tko je na popisu: Bebić 2 mjeseca u ratu, šef oporbe ni dana (VIDEO)


Iako se Sanaderovo ime ne nalazi u registru, fotografija dokazuje da je sudjelovao u Domovinskom ratu (Foto: Arhiva VL)

Piše: Nikola Sever Šeni, 
Hrvoje Šlabek/VLM

Objavljena verzija Registra branitelja mnoge je razočarala: nema Suada Rizvanbegovića, Brune Orešara, Vesne Girardi Jurkić. Braniteljskim udjelima nisu se masovno sladili ni ondašnji ni sadašnji saborski zastupnici. Uglavnom, otkrivene su ili bolje rečeno potvrđene su već poznate stvari.

Devetorica sa šest godina

Devet ministara iz aktualne Vlade ima status branitelja i tu ništa nije sporno, kao što nije sporna ni činjenica da šefa oporbe u Registru nema niti ga je ikada bilo. Aktualni ministri zajedno su skupili nešto više od šest godina staža, odnosno, u cijelosti pokrivaju vrijeme Domovinskog rata od prvog do zadnjeg dana.

Mnoge je iznenadilo ime Luke Bebića, koji ima jedan od kraćih braniteljskih statusa, oko dva mjeseca. Ni to nije muljaža: Bebić je u ljeto 1991. godine dva mjeseca bio - ministar obrane!

Na popisu, koliko se moglo provjeriti, nema niti "vatrenih", za koje se godinama govori da im je Tuđman darovao statuse jer je više od svega volio nogomet. S druge strane, ovako objavljeni Registar nikako nije poslužio onome čemu su se pošteni branitelji nadali: da će među sobom pronaći lažnjake, ljude koji uživaju u svim povlasticama, a nikada se prvoj liniji nisu približili na pet kilometara.

U Koprivnici je još 2002. oko popisa branitelja izbila afera, koja je dobila i svoj pravosudni epilog. Kaznena prijava podignuta je protiv general bojnika Marinka Krešića, koji je potpisao odluku o braniteljskome statusu za 58 osoba, mahom poznatih imena iz političkog i gospodarskog života. Popis je predložio bivši HDZ-ov koprivničko-križevački župan Nikola Gregur, a na njemu je i Josip Friščić (HSS), njegov kasniji nasljednik na mjestu župana. U Registru branitelja pronašli smo jučer imena uz koja umjesto naziva postrojbe samo stoji "prijedlog župana koprivničko-križevačkog", što je jedini takav prijedlog u cijelom Registru.

Na prijedlog župana

Navedeni su Friščić, Zdravko Dimač, bivši direktor Bilokalnika, Dinko Vrgoč, bivši direktor poslovnice Croatije osiguranja te tadašnji predsjednik Županijske gospodarske komore, Vlado Marić, bivši član Podravkine uprave, Zdravko Mikotić, ratni koprivnički gradonačelnik, te sam Nikola Gregur, svi redom istaknuti članovi HDZ-a. Priznat im je status od srpnja ili kolovoza 1990. godine do siječnja 1992. godine. Takvih je popisa, kažu branitelji, još.

 

http://www.vecernji.hr/vijesti/tko-je-popisu-bebic-2-mjeseca-ratu-sef-oporbe-ni-dana-clanak-122575

Pogledajte video: Devet ministara u ovoj Vladi imaju status branitelja


U sučeljavanju u Radio Ringu popularne Stojedince ravnatelj Uprave za hrvatske branitelje Zoran Komar i predsjednik SDP-ova Savjeta za branitelje Ante Kotromanović suprotstavili su mišljenje o reviziji Registra branitelja. Predstavnik Ministarstva branitelja Komar drži kako brojka od 500 tisuća branitelja nije pretjerana, dok se Ante Kotromanović zalaže za kategorizaciju Registra na temelju ratnog puta svakog branitelja. Na taj način bismo doznali tko je doista branio Hrvatsku i tko zaslužuje braniteljske privilegije, a tko ne.
Radio ring: 101 i T-portal - 30.09.2009

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura