Josipović: podaci registra branitelja iscurili su iz Vlade


Predsjednik RHZAGREB, 8. travnja 2010. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ustvrdio je danas da objavljeni popis registra branitelja nije pravi, potpuni popis već "duda varalica" kojom se unosi nemir među branitelje i građane, te kazao kako njegov Ured nije objavio te podatke već su oni "iscurili iz Vlade, jednog ili drugog ministarstva" s namjerom da se okrivi nekog drugog.
Predsjednik Josipović izjavio je u svome Uredu, nakon što je primio Udrugu Roma u povodu Svjetskog dana Roma, kako dio registra branitelja, koji je objavljen u utorak navečer, nije objavio nitko iz njegova Ureda, a nije ih, kako je rekao, objavio ni Marko Rakar kojega je policija jučer uhitila pa kasno navečer pustila.
"Mi te podatke niti nemamo, niti smo ih ikada imali. Ti podaci su iscurili iz Vlade, jednog ili drugog ministarstva i tamo trebate on tražiti onoga tko je te podatke stavio javnosti, a stavio ih je očito s namjerom da okrivi nekoga drugoga", kazao je Josipović novinarima odgovarajući na pitanje da prokomentira izjavu predsjednika HVIDRA-e Josipa Đakića koji je neizravno prozvao za objavu dijela registra Ured predsjednika.
Predsjednik se slaže s ocjenom premijerke Jadranke Kosor da je podatke objavilo paraobavještajno podzemlje, ali smatra da se ono traži "na krivome mjestu".
"Ja se tu slažem s premijerkom, s tim da se to paraobavještajno podzemlje, po mom sudu, traži na krivom mjestu. To nije ovaj čovjek od jučer (Rakar). To je netko drugi", ponovio je i pozvao policiju i DORH da to istraži, a Vladu i Sabor da donesu propise i objave Registra branitelja.
"Znate da se jako zalažem da se Registar objavi u skladu zakonom i pozvao sam jučer i pozivam ponovno Vladu i Sabor da donesu odgovarajuće propise da se on objavi, sa svim zaštitama koje su potrebne da se svim onim časnim ljudima koji su na popisu ne nanese šteta", rekao je hrvatski predsjednik.
"Ovo što je objavljeno, je, ja ću to sad reći, duda varalica. To nije pravi popis. To je jedan reducirani, nepotpuni popis. Čak ne i popis, nego tražilica iz 2006. godine", izjavio je Josipović i naglasio da se tim objavljenim popisom "unosi nemir među branitelje i građane jer nije kompletan i fale podaci".
Potvrdio je da je s Rakarom komunicirao putem elektronske pošte i pritom mu kazao da se javi njegovom savjetniku za nacionalnu sigurnost Saši Perkoviću.
Perković je Rakaru, dodao je Josipović, savjetovao "ono što je normalno u pravnoj državi - da se javi policiji koja ima zadaću istražiti takve stvari".
"Perković mu je predložio da se javi nadležnim državnim tijelima. To je jedini razuman savjet, a Rakar je kao savjestan građanin otišao u policiju", rekao je Josipović i dodao kako je to uputa koju bi i on dao svakome građaninu.
"Ja s ovog mjesta savjetujem svakom našem građaninu da, ako ima bilo kakav problem ovakve naravi, da je pod sumnjom, da se javi policiji i Državnom odvjetništvu. Mislim da mi je, dapače, dužnost, da to savjetujem", kazao je.
"Naše je bilo da kao i svakom građaninu, i Rakaru kažemo da je dobro da kod ovakvih stari surađuju s nadležnim državnim tijelima", dodao je Josipović.
Marko Rakar trebao je biti jedan od savjetnika predsjednika države, no zbog toga što je državi dužan više od milijun kuna poreza i doprinosa, predsjednik Ivo Josipović odustao je od njegova imenovanja.
Rakar je uhićen jučer zbog sumnje u povezanost s internetskom objavom podataka koji su bili temelj za izradu Registra hrvatskih branitelja, a kasno sinoć pušten je iz pritvora.
(Hina)

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura