CARNet poslao poruku u Ameriku: Registar branitelja je ukraden, morate ga ukloniti!


 

 

 

TVRTKA InvisiHosting, na čijim serverima je smještena stranica registarbranitelja.com, danas je primila e-mail od CARNetove organizacije CERT. Iako je predsjednik InvisiHostinga Matthew Schiros ranije za Index izjavio kako nema namjeru surađivati s hrvatskim vlastima niti cenzurirati sadržaj stranica koje se nalaze na njegovim serverima, CARNet je od njega zatražio baš to!

"Kao akreditirani član FIRST-a, Nacionalni CERT traži vašu pomoć da se ukloni ili blokira sadržaj internetske stranice registarbranitelja.com. Podaci objavljeni na toj stranici su ukradeni i povjerljivi, a vlasnik podataka je Republika Hrvatska", stoji u e-mailu koji je Schiros dobio od CARNeta uz molbu da ih što prije obavijeste o koracima koje će poduzeti.

Nikakvih koraka, naravno, neće biti, potvrdio nam je Schiros, koji još jednom naglašava da je slične zahtjeve imao i ranije od država poput Njemačke ili Francuske, ali svojim klijentima jamči anonimnost, a sadržaje objavljene na svom serveru ne mora cenzurirati jer kao američki državljanin nije obvezan surađivati sa stranim zemljama.

CARNet: Tražili smo zabranu zbog prijave o povredi računalne sigurnosti

U CARNetu su nam potvrdili da su tražili cenzuru Registra branitelja objavljenog na internetu. "Kontaktirali smo tvrtku na čijim je serverima sadržaj objavljen i tražili da se on ukloni na osnovi podnesene prijave o povredi računalne sigurnosti", izjavio je za Index Darko Perhoč, pomoćnik ravnatelja za Nacionalni CERT.

Na naše pitanje tko je podnio prijavu, Perhoč je rekao da nam ne može dati tu informaciju te objasnio da prijavu može podnijeti bilo tko. Na pitanje je li prijava došla od službenih osoba, odnosno iz Vlade Republike Hrvatske, također nismo dobili odgovor.

Što je CERT?

Nacionalni CERT je agencija koja je osnovana u sklopu CARNeta, a kako stoji na njihovim stranicama, formirana je radi "uspostave adekvatne koordinacije i suradnje u rješavanju sigurnosnih incidenata u kojima je barem jedna uključena strana iz Hrvatske, edukacije korisnika i rada na prevenciji sigurnosnih incidenata i suradnje s mjerodavnim ustanovama na izradi odgovarajućeg zakonodavstva koje bi moglo pratiti razvoj informatizacije društva".

CERT ističe da je njegova misija uspostava mjesta od povjerenja na području sigurnosti računalnih mreža i sustava u RH, a kao jedan od ciljeva rada ističu suradnju s relevantnim Vladinim tijelima (među kojima su i Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutarnjih poslova) na uspostavi odgovarajuće pravne regulative na području sigurnosti računalnih sustava.

index.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura